Wouter Wippert

Wouter Wippert
Wat velen van ons niet weten is dat Wouter Wippert al enkele jaren lid is van onze vereniging In de schaduw van zijn Nederlandse lotgenoten kiest hij voor een avontuur in het buitenland. Om zijn jongensdroom te verwezenlijken, verhuisde hij naar Melbourne. Naar de thuisbasis van zijn Australische team: Drapac Professional Cycling. http://www.drapaccycling.com
 
Wippert is prof geworden via een atypische manier. Het shirt van de Rabobank opleidingsploeg heeft hij nooit gedragen. Via de Belgische opleidingsploeg Omega Pharma-Lotto-Davo en een stage bij Lotto-Belisol belandde hij vorig jaar bij het continentale Team 3M. Dat team kon hij eind vorig jaar inwisselen voor een avontuur als prof bij Drapac. Een overstap die hij dankt aan een rits ereplaatsen in uitslagen van vorig jaar en topnoteringen  bij de beloften op wereldkampioenschappen (9de in 2012), Europese kampioenschappen (3e plek in 2012) en een overwinningen in de Tour de l’Avenir (2011). Maar ook door kordaat handelen van zijn zaakwaarnemers, erkent hij. "Zij zijn op het juiste moment in contact gekomen met de teammanagers van Drapac. Die zeiden toen op zoek te zijn naar een jonge sprinter. Zo zijn ze bij mij gekomen. Een unieke kans. Ik was heel blij met de mogelijkheid om prof te worden.

Afgelopen winter verhuisde Wippert naar de andere kant van de wereld. Zijn thuisbasis in Overijssel ruilde hij in voor de metropool Melbourne. "Het leven in Melbourne wende snel. De stad is een perfecte uitvalsbasis voor wielrenners. Je kan hier uitstekend trainen, de mensen zijn aardig en het weer is goed. Van heimwee geen sprake. De koersbeleving buiten Europa is net even anders. In Nederland stap je voor bijvoorbeeld acht uur de ploegbus in om naar Noord-Frankrijk te rijden. Nu moet je acht uur vliegen naar bijvoorbeeld Singapore voor een wedstrijd. Toch net iets anders. Dat is heel gaaf voor nu. Ik heb altijd al iets van de wereld willen zien. Maar in de toekomst wil ik in Europa koersen. Drapac zie ik niet als mijn eindstation. Ik hoop eerst nog mee te groeien met de ploeg, maar hoe snel dat gaat weet ik niet. Nu gaat het de goede kant op, maar dat kan ook heel snel weer omkeren. Dit jaar wil ik weer een beetje verbeteren om eind volgend jaar de stap naar het allerhoogste niveau te maken.

Wouter maakt volgende maand in Australië zijn debuut tussen de grote jongens. De 24-jarige sprinter is door de ploegleiding van Drapac aangewezen als kopman voor de Tour Down Under, de eerste wedstrijd uit de UCI WorldTour. „Wouter was afgelopen seizoen de neoprof met de meeste overwinningen, hij is klaar voor zijn eerste WorldTour-race”, zei ploegleider Jonathan Breekveldt. Wippert krijgt met de Australische routinier Graeme Brown een ervaren knecht mee om hem te helpen in de massasprints. 

Overwinningen Wouter Wippert 2014