Zuiderzeeronde Nieuwelingen en Junioren

Vandaag, zaterdag 11 april stond de Zuiderzeeronde op de kalender. Een klassieker, en wat voor een!

Bij de nieuwelingen 171 renners aan de start, met daaronder Philip Heijnen, Freek van Rossum en Daan Vegter van De Adelaar. Voor de jongens werd het een zware tocht. Een wedstrijd die werd ontsiert door een grote valpartij waardoor de wedstrijd geheel stil gelegd werd. Gelukkig zonder erg voor de Adelaars, maar wel voor het materiaal. Freek zijn derailleur was geheel verbogen en hij kon geen gebruik meer maken van zijn 3 zwaarste kransen achter. Nadat de koers weer vrijgegeven was ging het spel direct op de wagen en sloeg het hele peloton in stukken uiteen. Met als slachtoffers o.a. onze renners, die uiteindelijk allen uit koers werden genomen. En dan moet je toch nog terug naar de startplaats fietsen. Makkelijk dat je dan een van de ouders met auto tegenkomt. Dat terugfietsen gold ook voor nog 134 renners, want slechts 34 renners wisten de finish te bereiken. Winnaar werd Jelle Bootsveld van KWC Kampen.

 

Daarna was het de beurt voor de junioren. Naast dat het ondertussen ook was gaan regenen wakkerde de wind nog verder aan. Voorbodes voor wat uiteindelijk wel eens een van de zwaarste klassiekers van dit seizoen zou kunnen zijn. Al na 10 km werd Jaimy vd Velden Dos Santos gegrepen door een windvlaag en belandde in de berm. Hoewel hij toen nog onderdeel was van een compleet peloton reed de bezemwagen hem pardoes voorbij en was het einde wedstrijd. Datzelfde gold een paar kilometer later voor Thomas de Weerd (rijdend voor het Team District Oost, waardoor we een extra rijder konden inzetten.) Ook hij werd, samen met een aantal anderen uit koers genomen omdat de achterstand al te groot was. Wouter Engelmann en Luc Grefte zaten toen nog in de 4e groep, maar ook voor Wouter was het na 55 km einde wedstrijd. Deze groep was ook in een aantal kleine groepen uiteengespat, en ook deze renners moesten stoppen.Luc was toen met zijn groepje van nog 10 renners de laatste groep in de wedstrijd en zij reden op de 40e positie. Maar ook voor deze groep was het een paar kilometer later einde koers. Zo bleven er uiteindelijk nog 30 renners over die gefinisht zijn. De derde groep van 12 renners kwam uiteindelijk op ruim 15 minuten van winnaar Nils Eekhof over de streep. Een loodzware wedstrijd.

Luc Grefte Bij het afrijden van de Knardijk voorbij Lelystad         Wouter Engelmann, zelfde locatie, 15 seconden later