Junioren 3daagse van Axel

Vrijdag 22 mei vertrokken Wouter Engelmann en Luc Grefte samen met 4 andere renners van District Oost (Luuk Lohuis, Lars Olde Meijerink, Sergio Tu, Maarten Lubbers) naar Hulst om mee te doen aan de internationale “3 daagse van Axel” in Zeeuws Vlaanderen en België. Een UCI 2.1 koers voor junioren.

Om 5 uur ’s avonds stond de eerste etappe over 100 km op het programma. Een rit over 100 km met daarin een aantal kasseienstroken. Luc wist na zo’n 20 km mee te gaan met de eerste 60 renners en bevond zich in de kop van het peloton. Wouter zat in het 3e peloton verrder naar achteren maar kon zich nog prima handhaven. Na 30 km sloeg echter voor Luc het noodlot toe. Op een kasseienstrook van 2 km reed hij lek. Hij moest echter volgens zijn Garmin ruim 6(!) minuten wachten op zijn ploegleider met reservewielen omdat deze helemaal achteraan achter de laatste renners die daar al meer dan 5 minuten achterstand op de eerste groep hadden. Het peloton lag in  groepjes uiteen en de auto’s mochten er nog niet langs op de smalle wegen. Jammer en voor Luc begon een onmogelijke opgave om weer alleen bij een van de groepjes te komen. Hij kreeg direct een waarschuwing voor stayeren achter de auto (wel toegestaan bij nationale klassiekers, niet bij UCI wedstrijden) en na 55 km was zijn wedstrijd helaas voorbij. Wouter zat gelukkig nog wel in de wedstrijd en in de laatste groep op ruim 10 minuten van de winnaar wist hij wel te finishen als 154e. Van de districtsploeg wist ook Maarten Lubbers door materiaalpech de finish niet te halen.

De volgende ochtend stond er voor Wouter een individuele tijdrit op het programma. Een rit over 7,8 km. Ging best goed voor Wouter en met een tijd van 10:36,11 (gem. Snelheid 44,14 km/u) wist hij 95e te worden op iets meer dan 57 seconden van de winnaar, de Amerikaan Brandon McNulty.

Aan het einde van de middag weer een etappe over ruim 100 km door het Zeeuws Vlaamse landschap. Helaas was Wouter al na 15 km betrokken bij een van de vele valpartijen, en was voor hem de wedstrijd ook voorbij. Dat gold ook voor zijn collega’s uit de Districtsploeg Sergio Tu en Lars Olde Meijerink die na ongeveer 80 km wegens te grote achterstand uit koers werden gehaald.

Maar toch voor de jongens een mooie ervaring om mee te mogen doen aan een UCI wedstrijd.