Junioren Etappewedstrijd “Acht van Bladel”

Wouter Engelmann en Luc Grefte hebben van 26 t/m 28 juni mee gedaan aan de internationale etappewedstrijd voor junioren in Bladel, de Acht van Bladel. Zij deden dat in het team van het KNWU District Oost, samen met Luuk Lohuis en Lars Olde Meierink van OWC Oldenzaal en Maarten Lubbers van De Peddelaars Aalten. Aan de start stonden 32 ploegen met in totaal 171 renners.

Vrijdag 26 juni werd de eerste etappe over 106 km verreden. Draaien en keren rond Bladel met in Netersel een vervelende kasseienstrook. Alle renners zaten goed in het peloton, waaruit Luuk Lohuis met 12 anderen wist te ontsnappen en uiteindelijk 12e wist te worden. Lars Olde Meierink zat in het tweede peloton dat op anderhalve minuut finishte en Luc, Wouter en Maarten zaten in de derde groep die op ruim 4 minuten binnenkwam. Luc bleek onderweg last te hebben gekregen van zijn maag en na finish bleek hij zijn maaginhoud niet binnen te kunnen houden. Hij is bij terugkomst in het hotel direct naar bed gegaan en we moesten hopen dat hij de volgende dag weer op zou kunnen stappen.

Zaterdag stond er een lange etappe van 120 km op het programma. Luc  wilde ondanks zijn problemen toch van start gaan. Er waren 3 grote omlopen van 40 km te rijden met weer een aantal kasseienstroken. Bovendien stond er een behoorlijk windje, dus het beloofde een mooie etappe te worden. De eerste 50 km bleef de groep goed bijeen. Er waren wel ontsnappingen, maar grote verschillen werden er niet gemaakt. Na 50 km echter moest Wouter uitwijken voor een valpartij voor hem en reed daardoor tegen een paaltje aan de zijkant van de weg. Hij heeft nog een goede 30 km geprobeerd met een defecte fiets (stuur) door te fietsen, maar de achterstand op het peloton was te groot geworden en teleurgesteld moest hij de wedstrijd verlaten. Het peloton was ondertussen in stukken uiteen geslagen en ook Luc en Maarten waren daar het slachtoffer van. Luc (die de avond ervoor niet gegeten had en ook in de ochtend nauwelijks iets binnen had kunnen krijgen) kwamen in een groep van ongeveer 25 renners in de derde groep terecht. Met nog ruim 50 km zouden ze stevig door moeten fietsen om in de wedstrijd te blijven. Intussen was het Luuk Lohuis wederom gelukt om voorin te zitten en uiteindelijk werd hij 15e in deze etappe op 40 seconden van de winnaar. Lars Olde Meierink werd 46e op bijna 3 minuten. De kleine groep van Maarten en Luc verloor uiteindelijk in 50 km slechts 4 minuten op het eerste peloton en wisten onderweg flink wat renners die hadden moeten lossen uit het peloton op te rapen. Een prima prestatie dus. En belangrijker, nog 4 renners namens de ploeg nog in de wedstrijd. In het ploegenklassement stonden we nu op de 15e plaats.

Zondagochtend werd de 3e etappe van 95 km verreden. 3 omlopen van ruim 30 km. Luc was nog steeds niet 100% en voor hem zou het weer een spannende etappe worden. Gelukkig had hij zaterdagavond voor het eerst sinds donderdag weer een kleine warme maaltijd kunnen nemen, maar goed was het nog steeds niet. Ook nu in het begin een hectische koers waarin een groep van 5 weg wist te rijden. En aan de achterkant van het peloton werden door de hoge snelheden en het warme weer de eerste renners al snel gelost. Alden Chazan (ook lid van De Adelaar, maar rijdend voor Tempo-Bruns Veldhoven) was slachtoffer van een valpartij. Gelukkig kon hij na een lange achtervolging wel weer aansluiten bij de laatste groep in de wedstrijd. Want in de laatste ronde brak het peloton weer in diverse stukken. Luc zat in het eerste deel en werd op 41 seconden van de winnaar 72e.

Zondagmiddag stond de afsluitende tijdrit van 9,5 km op het programma. Voor de top van het klassement een spannende aangelegenheid want de eerste 8 renners (met daarbij op de 8e plek Luuk Lohuis) stonden binnen 45 seconden van elkaar. Bij de start veel “gedoe” rond de materiaalcontrole. Veel tijdritfietsen die tijdens de afgelopen DK’s en NK’s waren goedgekeurd werden nu afgekeurd. En ook de fiets van Luc doorstond deze test niet. Zijn zadel moest naar achteren. Gelukkig was dat snel te herstellen. Luc was blij dat hij deze laatste etappe bereikt had en was niet meer in staat om echt maximaal te gaan. Toch wist hij met een tijd van 13:28 een 63e plek te bereiken. Uiteindelijk won Marten Kooistra (Nederlands kampioen tijdrijden) en had hij met een tijd van 11:57 bijna een halve minuut voorsprong op de nummer twee en drie. Maar hij kwam net 4 seconden te kort om het eindklassement te winnen. Dat werd gewonnen door Yannick Detant. En derde werd Bob Olieslagers. Luuk Lohuis werd uiteindelijk 9e, Lars Olde Meierink werd 41e, Maarten Lubbers eindigde op de 81e plaats, en Luc werd uiteindelijk ondanks zijn maagproblemen 92e van de 171 gestarte renners. Een resultaat waarmee hij, gezien zijn fysieke problemen, tevreden kan zijn. Helaas moest Wouter dus met materiaalproblemen opgeven. In het ploegenklassement eindigde de ploeg van District Oost op de 13e plaats.