6, 7 en 8 juli 2012, Jeugdtour Utrecht

In Utrecht is dit jaar een meerdaagse wedstrijd aan de kalender toegevoegd. De Jeugdtour Utrecht. Voor renners van 7 tot 16 jaar. En niet verdeeld in 8 categorieën zoals normaal bij jeugdwedstrijden, maar in 4 categorieën zoals dat internationaal meer gebeurd, U11, U13, U15 en U17. Namens A.R. & T.V. De Adelaar stonden er alleen maar in de U17 klasse (nieuwelingen) renners aan de start, Luc Grefte, Wouter Engelmann en Jaimy v.d. Velden Dos Santos.

Vrijdag 6 juli
De eerste dag begon (zoals het hoort) met een korte proloog. Een ronde op het parcours van de Nedereindse Berg. Een prachtig parcours overigens, ruim 2 km lang, gelegen op een oude vuilnisbelt, en daarom ook met een mooi hoogteverschil. Luc reed deze tijdrit in 3:04,540 en werd daarmee 27e. Een gemiddelde snelheid van 42,92 km/u. Wouter werd 42e, in 3:11,153 met een snelheid van 41,43 km/u. Jaimy werd 67e in 332,297. Een mooi begin dus.

  

 

Zaterdag 7 juli
Zaterdag kende 2 “etappes”. In de middag een criterium op de Nedereindse Berg en in de avond een tijdrit. Het criterium was in plaats van een Omloop die oorspronkelijk gepland stond. Maar de gemeente had op het laatst de vergunning ingetrokken.
De start was weer snel. En al snel dus ook de eerste slachtoffers op deze warme dag. Jaimy kon na een aantal ronden het tempo niet meer volgen, en moest lossen. Luc en Wouter reden echter goed voorin mee. En dat was een verrassing, omdat ze zich in het verleden nooit zo nadrukkelijk voorin hadden laten zien. Zowel Luc als Wouter probeerden nog een paar keer te ontsnappen, maar helaas misten beiden de beslissende slag. 6 Man reden weg en namen uiteindelijk 30 seconden voorsprong. In de eindsprint van het peloton werden Wouter en Luc resp. 11e en 16e. Voor hen dus uiteindelijk een 17e en 22e plaats. Jaimy werd 68e. In het klassement stonden Luc en Wouter nu 24e en 42e, terwijl Jaimy op de 68e plaats stond.

 

In de avond was er een tijdrit bij het AC restaurant De Meern. Een vrijwel rechte lijn met een keerpunt van 180 graden. Wonderlijk genoeg startte Jaimy vrijwel als laatste, terwijl hij eigenlijk als eerste had moeten starten. Maar uiteindelijk reed hij de 8 km in 13:57,862. Wouter legde de afstand in 12:32,101 af. (38,29 km/u). Goed voor de 45e plaats. En Luc deed er 12:05,079 over. (39,72 km/u) Winnaar werd Tim Jansen in 11:01,343. Hij reed met een snelheid van 43,55 km/u.

Zondag 8 juli

Het was hondenweer op zondag. Het water kwam met bakken uit de lucht. En de jongens hadden daar natuurlijk last van. Inrijden gebeurde onder een partytent achter de bus. Het rondje dat gereden moest worden was een kilometer lang en kende geen echte bochten. Een mooie cirkel dus. En weer attent rijden van zowel Luc als Wouter. Ondanks het slechte weer waren ze constant in de voorkant van het peloton te vinden. En beiden deden een paar keer een poging om weg te rijden. Maar helaas draaide het dus weer op een eindsprint uit. Daarin konden Wouter en Luc hun neus niet aan de voorkant laten zien. Een 18e plaats voor Wouter en een 30e plaats voor Luc waren het gevolg. Jaimy was al eerder ingelopen en moest op dat moment de wedstrijd verlaten. Hij werd 64e.

En dus kon het eindklassement worden opgemaakt. Hierin was Thom Martens de beste, werd Marten Kooistra tweede en Jelle Nieuwpoort derde. Luc eindigde op 1 minuut en 54 seconden als 30e, Wouter werd op 2 minuten en 27 seconden 41e, en Jaimy werd 12:32 67e.
Het was een mooi weekend, waarin de jongens een duidelijke stap naar voren hebben gemaakt. En de wedstrijd in Utrecht is een mooie aanvulling op de meerdaagse wedstrijden die er al zijn. (Emmen, Assen en Achterveld). Een aanrader en volgend jaar gaan we er zeker weer rijden.