1 september 2012, Kleine Omloop van de Veenkolonieen

Vandaag, zaterdag 1 september reden de nieuwelingen Arjan Arentsen, Lars Mosterd en Luc Grefte de laatste klassieker van het jaar, de Kleine Omloop van de Veenkolonieen over 82 km met start en finish in Zuidwending bij Veendam. Zo klein was die omloop niet, want de jongens moetsen 2 keer een grote ronde van 41 km rijden.

Om 10 uur startte de wedstrijd en de jongens zaten direct goed in de wedstrijd. Een wedstrijd die minder zwaar was dan gewoonlijk omdat de wind, die in het Oost Groningse vlakke landschap normaal bepalend is vandaag een rustdag had genomen. Toch werd er stevig doorgereden door de jongens. Telkens kopgroepjes die probeerden weg te komen, maar daar vaak niet succesvol in waren. Het gevolg was dat het peloton vaak in achtervolging zat en daarom dus vaak op een lint werd gereden waarbij het kantje van de weg vaak werd opgezocht. De eerste ronde werd met een gemiddelde boven de 40 km/u afgelegd. De teller na de gehele wedstrijd stond op 39,3 km/u. Er was dus stevig doorgereden door de jongens.

preciousmemoriesbylisa

Tot 55 km koers zaten alle 3 renners in het peloton, maar na een klein stuurfoutje moest Lars het peloton laten gaan en kon niet meer aansluiten. Ondertussen waren er met nog 20 km te gaan 5 renners ontsnapt. En ondanks verwoede pogingen van het peloton bleven de 5 vooruit. Arjan en Luc konden zich echter prima handhaven.

In de sprint voor de overwinning was Jim Lindeburg de snelste. Arjan finishte in de buik van het peloton dat 33 seconden achterstand had als 52e. Luc finishte daar weer 20 seconden achter en werd 80e. Beide jongens hebben de laatste klassieker lekker in het peloton uitgereden.