ATT 38e bij het NCK Wielrennen

Zaterdag 29 september reden 1 junior en 3 nieuwelingen van De Adelaar het NCK in de B-categorie. Mijn inschatting is dat we de allerjongste ploeg hadden die hier reed, daar waar de meeste teams met 2e jaars junioren aan de start kwamen. De doelstelling was dan ook niet in eerste plaats winnen (want dat zou wel een mission impossible zijn) maar vooral goed rijden en veel leren.

Om 8 uur reden we vanuit Apeldoorn richting het Lauwersmeer (Groningen) waar een ruim 32 km lang parcours op de jongens wachtte. Bij aankomst op de grote parkeerplaats van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bleek al wel dat de Noord-Groningse omstandigheden anders waren dan op de Veluwe. Er stond een stevige westenwind, wat zou inhouden dat eerst de wind tegen zou zitten, dan mee, en dan weer tegen. Tijdens het infietsen op de tacxen en rollerbanken opende Pluvius zijn sluizen en er kwam een stevige bak met water naar beneden. Maar daarna werd het gelukkig droog en bleef het verder de hele dag droog.

 

Om 12:20 uur werd er gestart. Junior Simon de Regt, en de nieuwelingen Arjan Arentsen, Luc Grefte en Lars Mosterd begonnen aan hun 32 km. Het eerste stuk over de strandweg langs het Lauwersmeer was direct zwaar. De kilometerteller van de volgauto kwam nauwelijks boven de 40 km/u, maar de kustweg langs de Waddenzee hadden de jongens de wind mee. Het tempo werd door de jongens opgeschroefd tot boven de 55 km/u waarbij de nieuwelingen (verzet 52/16) het zwaar hadden. Ze fietsten met een trapfrequentie boven de 135 rpm!

Luc werd daar na 17 km het slachtoffer van. Hij moest de groep laten gaan. Hij heeft nog een aantal kilometers achter de auto gereden, maar kon niet meer terugkomen. We moesten dus met 3 man verder, en dat was eerder dan gepland (23 km). 

Des te vervelender was het omdat de laatste 10 km geheel tegen de wind, die intussen was aangewakkerd tot een stevige windkracht 5, in moest. Vooral Arjan en Lars deden daar het kopwerk. Simon die terugkomt van een zware dijbeenblessure die hem bijna de helft van het seizoen aan de kant hield, had het moeilijk. Maar Arjan en Lars verrichtten hun beulswerk voorbeeldig, en na 48 minuten en 19 seconden kwamen de jongens met een gemiddelde snelheid van 39,70 km/u over de finish. Een prima resultaat voor deze jonge ploeg die het allemaal nog moet leren. 

Winnaars werden Willibrord Wil Vooruit uit Sint Willibrord in een tijd van 41 minuten en 26 seconden. Deze jongens met o.a. Ricardo van Dongen die volgend jaar bij Rabobank gaat rijden in de ploeg, reden met een gemiddelde snelheid van 46,77 km/u. Tweede werd WV Viking-Waterland uit Purmerend op 22 seconden en derde werden De Zwaluwen uit Almelo op 34 seconden.

Er is dus nog veel progressie mogelijk.

 

Arjan, Luc, Lars en Simon tegen de wind in langs het Lauwersmeer