Kwalificatie NK baan Nieuwelingen en Junioren

Op zaterdag 8 december stond de kwalificatiewedstrijd voor het NK nieuwelingen jongens in het Omnisport op de agenda. In eerste instantie zou die zijn voor de jongens en meisjes uit de jeugdcategorieen 6 & 7 en ook voor de nieuwelingen meisjes. Echter hadden zich in totaal minder renners hiervoor ingeschreven dan er plaatsen beschikbaar waren, hetgeen inhoud dat alle renners hiervoor geplaatst zijn voor dit NK dat op 10 februari 2013 in Alkmaar gehouden wordt. Voor het ATT betekent dit dat Michelle de Graaf en Lianne van der Linden daar dus aan de start zullen verschijnen.

Bij de jongens lag dat iets anders. Daar waren 36 aanmeldingen voor 24 beschikbare plaatsen, dus daar was het belangrijk om deze wedstrijden goed door te komen. Er werd gestart met een scratch over 25 ronden in 2 series. In de eerste serie zaten namens de Adelaar Sam Ligtlee, Luc Grefte en Wouter Engelmann. Het werd een spannende wedstrijd met hier en daar kleine uitlooppogingen, maar die werden telkens geneutraliseerd. Het zou dus op de eindsprint aankomen. Hierin werd Luc uiteindelijk prima 6e, Sam ook goed 9e en Wouter werd uiteindelijk 15e. Hij was daar zelf niet zo blij mee. In de tweede serie eigenlijk hetzelfde beeld. Speldenprikken maar uiteindelijk een sprint. Jaimy vd Velden Dos Santos reed namens onze club in die serie en ook hij werd een beetje teleurgesteld slechts 16e.

Daarna moesten de jongens een tijdrit over 500 mtr rijden (sprinttijdrit). Wouter reed als eerste een tijd van 38,07 seconden. Uiteindelijk goed voor een 10e plek. Daarna kwam Luc, die een prima race reed. Hij kwam na 36,00 seconden over de finish, goed uiteindelijk voor de 3e plaats. Na Luc startte Sam en die deed het nog beter. Zijn tijd van 35,49 was goed voor de winst op dit onderdeel. En Jaimy was de laatste Adelaar aan de start. Hij haalde met een tijd van 38,70 de 16e plaats.

Als laatste moesten de jongens een puntenkoers over 30 ronden rijden. In de eerste serie alleen Luc. Hij ging er na de tweede sprint met Thijs Brinkhuis van De Zwaluwen uit Almelo vandoor en haalde bij de 3e sprint 3 punten. En dat was weer genoeg voor een 9e plaats in de eindstand van deze wedstrijd. In de andere serie zaten de andere jongens en Sam liet zijn sprinterskwaliteiten direct zien in de eerste sprint en haalde daar de punten binnen. Genoeg om in de wedstrijd uiteindelijk 7e te worden. Wouter haalde geen punten bij de sprints maar haalde uiteindelijk de 15e plaats. Jaimy werd 16e.

Voor het algemeen klassement betekent dit dat Sam op de 5e plaats eindigde, Luc als 7e werd geklasseerd en Wouter op de 21e plaats kwam. Deze jongens hebben zich dus geplaatst voor het NK op de baan. Helaas was de 26e plaats van Jaimy niet voldoende om zich te plaatsen.

 

De junioren reden de 3km achtervolging. Hier stonden Lars Mosterd en Arjan Arentsen aan de start. Lars startte als een raket en moest dat in het tweede deel van de race bekopen. Zijn eindtijd was 3:53,1. Daarmee rijdt hij dus precies 0,1 seconde boven de limiet en het is te hopen dat de keuzeheren bij de KNWU hem toch laten starten tijdens het NK. Arjan bleef wel binnen de limiettijd door 3:49,.. op de klokken te zetten. Hij mag dus sowieso starten tijdens het NK.