NK Baan Nieuwelingen ATT

Op zondag 10 februari werd in Alkmaar het NK Omnium voor nieuwelingen gehouden. Aan de start maar liefst 5 Adelaars, Sam Ligtlee, Wouter Engelmann, Luc Grefte, Michelle de Graaf en Lianne van der Linden.

De meisjes mochten het spits afbijten met de 500 meter met staande start. Michelle de Graaf wist hier een tweede plaats te halen, ondanks  een slechte start. Lianne wist de 12e plaats te bereiken.

Bij de jongens was Wouter de eerste die mocht starten. Hij wist zich met een tijd van 38.523 naar een 13e plaats te fietsten. Luc was de tweede, maar hij kende een moeilijke race. Zijn achterwiel was niet goed vast gezet en na een ronde moest hij stoppen. Hij mocht van de jury opnieuw starten. In die tweede start wist hij uiteindelijk met een tijd van 37.629 een 7e plaats te halen, minder dan hij gehoopt had. Sam Ligtlee wist als tweede te eindigen in een tijd van 36.160. 

De scratch bij de meisjes kende een tumultueus slot. De uiteindelijke nummer twee, Maaike Brandwagt werd om voor vele toeschouwers onduidelijke reden in de uitslag naar de laatste plaats gezet waardoor Michelle in de einduitstlag 5e werd, en Lianne 8e.

Bij de jongens waren diverse uitlooppogingen, maar 10 ronden voor tijd ontsnapte Luc uit het peloton en reed tot 1,5 ronden voor de finish alleen aan de leiding. Echter het op hol geslagen peloton kwam er (zoals zovaak) toch nog overheen en in de sprint wist Sam een 7e plaats te halen. Luc werd teleurgesteld uiteindelijk 20e en Wouter 22e.

De puntenkoers was het volgende onderdeel. Michelle probeerde een paar keer mee te sprinten, en bij een sprint haalde ze punten. Dat was net voldoende om de 5e plaats te halen. Lianne werd hier 10e. Bij de jongens probeerde Luc, Wouter en Sam hun punten te pakken, en Sam, als goede sprinter lukte dat. Hierdoor wist hij als 6e te eindigen. Luc werd uiteindelijk 14e en Wouter 17e.  

Sam wist zich door dit resultaat te kwalificeren voor de afsluitende 2 km achtervolging. Voor Luc betekende dat een gedeelde 12e plaats, maar door een slechtere tijd op de 500 meter dan Jeroen van Goor (als enige handgeklokt als het gevolg van het uitvallen van Luc tijdens de race, toevallig tegen hem) op die plek mocht hij niet hieraan meedoen. Jammer dus van zijn pech op de 500 meter, en wellicht had hij door “veilig” te rijden op de scratch ook deze plaats veilig kunnen stellen, maar hij gaf het zelf al aan in een tweet die hij verstuurde “gegokt en verloren”. Wouter eindigde als  20e.

Michelle wist in de afsluitende achtervolging over 2 km haar 3e plaats niet vast te houden. Zij werd 5e  met een tijd van 2.51.344 in deze wedstrijd en belandde daardoor net naast het podium op de 4eplaats. Lianne werd in de achtervolging 11e in een tijd van 3.10.512

 

Sam echter zette een prima achtervolging  op de baan en wist hier de 4e plaats te halen in een tijd van 2.30.223. Dat was voldoende om uiteindelijk op de 3e plaats te eindigen. Een podiumplaats dus. Het is een lange tijd geleden dat bij de nieuwelingen op het NK een Adelaarrenner dit wist te halen.

 

Einduitslag NK Baan Omnium

Meisjes:

  1. Maaike Boogaard

  2. Merel Hofman

  3. Fleur Nagengast

  4. Michelle de Graaf

11. Lianne van der Linden

Jongens

  1. Tim van der Poel

  2. Yanick Detant

  3. Sam Ligtlee

13. Luc Grefte

20. Wouter Engelmann