Kleine Omloop van de Veenkoloniën, Laatste klassieker voor Nieuwelingen en Junioren

Vandaag, 7 september was alweer de laatste klassieker van dit jaar voor nieuwelingen en junioren jongens, De 18e Kleine Omloop van de Veenkoloniën in Veendam. Een mooie Omloop van 41,5 km door het Noord-Groningse land die twee keer gereden moest worden (83 km) en waar het zwaar fietsen is als de wind waait. Namens de Adelaar stonden bij de nieuwelingen in de combinatieploeg IJsselstreek/Adelaar/Hanzerenners Luc Grefte en Wouter Engelmann aan de start.

Vandaag was de wind echter thuisgebleven, wat voor de nieuwelingenkoers betekende dat het een onrustige koers werd. Veel uitlooppogingen, maar die werden, mede door het ontbreken van de wind, geen van allen succesvol. Luc en Wouter konden zich redelijk eenvoudig handhaven in het peloton van oospronkelijk 170 renners. 

Het werd dus een eindsprint van een groot (eerste) deel van het peloton. 76 Renners kwamen op de meet af gestormd, en Luuk Lohuis van OWC Oldenzaal drukt als eerste zijn wiel over de meet, direct gevolgd door Julian Stolk (Restore Cycling) en Tom Wijkel (WRV De Peddelaars). Wouter sprintte naar een 32e plek en Luc, die er in het begin van de wedstrijd al achter kwam dat hij de hele wedstrijd niet naar zijn zwaarste versnelling, 52-16 kon, sprintte op 52-17 naar een 55e plaats. Uiteindelijk finishten 112 renners. Wouter en Luc hebben het dus prima gedaan. Door het ontbreken van de wind was het wel een zeer snelle koers, de jongens haalden een gemiddelde van 42,6 km/u over deze wedstrijd. 

  

Bij de junioren stond Rik Wielink aan de start. Deze junioren moesten de omloop 3 keer rijden (123 km) Al vroeg in de wedstrijd reed een groep van 28 renners weg. In het achtervolgende peloton werd niet echt georganiseerd gekoerst en kon deze groep wegblijven. Rik, die in het tweede pelotonnetje zat wist uiteindelijk met Robin Lowik van AWV de Zwaluwen weg te rijden en een groepje van 4 renners die al iets eerder de sprong waagden te bereiken. 2 Kilometer voor de finish, in de stromende regen sloten bij dit groepje van zes renners nog ongeveer tien renners aan, en in de sprint kon Rik, die veel had gegeven in de achtervolging niet echt meer een vuist maken. Desondanks was hij bijzonder tevreden met zijn 45e plek in deze wedstrijd waar 135 renners waren gestart.