NCK 2013

Vandaag, 28 september werd het wegseizoen traditioneel weer afgesloten met deelname van een junioren/nieuwelingenteam aan het Nederlands ClubKampioenschap, een ploegentijdrit over 32 km in Zoutkamp bij het Lauwersmeer.

Om 8:30 uur verzamelden Luc Grefte, Rik Wielink, Lars Mosterd, Gijs Spaans, reserverenner Boris Rauwerdink, supporter (en niet fitte wielrenner) Wouter Engelmann en de begeleiders Wout Poulisse en Martin Grefte zich bij Omnisport. Hier werden de auto's geladen en begonnen we de bijna 2 uur durende tocht naar de Waddenzee.

Nadat we rond 10:30 uur aangekomen waren werd de uitrusting in orde gebracht en gingen de jongens warmfietsen. Martin regelde alle administratieve zaken en Wout zorgde op het basiskamp voor alle voorkomende zaken.

Om 12:18 was het vertrek. De jongens gingen in hoog tempo langs het Lauwersmeer richting de Zeedijk van de Waddenzee. In de volgauto Wouter, Martin, Wouter en Boris. Die zagen een bliksemstart van de jongens. Het ging in het begin hard. Zo hard dat Gijs al binnen een paar kilometer een paar keer zijn beurt moest laten. In de auto hoopten we dat Gijs het minstens tot 20 km zou volhouden. Maar het zou allemaal anders lopen.

Het stuk langs de Waddenzee was met wind tegen (kracht 5) zwaar te noemen. Het tempo ging omlaag en in de spiegel zagen we al WV Eemland ons naderen. Zij leken ons in te gaan halen, maar na het verlaten van de Zeedijk leek het alsof het Adelaarteam weer iets versnelde. De afstand met deze achtervolgende ploeg werd weer groter. Wel kwam ondertussen van nog verder van achteren WCL De Bergklimmers in hoog tempo aandenderden ( 5 minuten later gestart!) en die haalden de jongens na 16 km wel in. Deze ploeg eindigde uiteindelijk op de 9e plaats. 

Terwijl WCL De Bergklimmers voorbij kwamen moest Lars Mosterd geheel verrassend de groep laten gaan. Hij kon het tempo niet volhouden. Dat betekende dat de jongens de laatste 16 km met z'n drie├źn zouden moeten rijden. Veel eerder dan verwacht, en ook zonder de te verwachten locomotief Lars die de laatste kilometers extra gas zou moeten geven.

Toch reden Gijs, Luc en Rik goed door. WV Eemland bleef op 200 meter achter ons hangen en kwam niet dichterbij. Zo werden de laatste 4 kilometers ingegaan. WV Eemland zette nog een keer aan en kwam langzij. Maar dat was de eer van de jongens toch te na. Dat zou niet gebeuren, en met een tempoversnelling in de laatste kilometer werd WV Eemland toch achter ons gehouden. In een tijd van 47:50,44 werd uiteindelijk de 38e plaats gehaald. Exact dezelfde plaats als vorig jaar, echter wel bijna een minuut (58 seconden sneller) dan vorig jaar. Maar ook de afstand tot de nummer 1, WV De Volharding was met 6:32 minuten bijna 1 minuut beter dan de achterstand op de nummer 1 vorig jaar (Toen achterstand 7:23 minuten)

Kortom, ondanks dat we niet om de hoofprijzen meededen is er toch een prima ploegentijdrit door de jongens gereden.  Volgend jaar de lat weer een beetje hoger leggen.