Verslag Cursus wegkapitein

Op zaterdag 17 februari hebben 10 enthousiaste leden van de Adelaar de opleiding wegkapitein  gevolgd.

 adelaar1

Onder leiding van instructeur Paul van Dam van de NFTU werd in de ochtend de theorie en enkele praktijkgevallen behandeld. Ook moesten er regelmatig opdrachten uitgevoerd worden zoals het definiëren van de kerntaken, verantwoordelijkheden, vaardigheden van een goede wegkapitein. Daarnaast werd de ideale groepsgrootte besproken en wat er komt kijken bij een goede voorbereiding van een toertocht.

 

Na de lunch, verzorgd door het Expeditiehuis, werd de theorie in de praktijk gebracht gedurende een rondje Hoog Soeren, Halte Assel en Hoog Buurlo.

 

 

 adelaar2

Voordat we begonnen aan de rit demonstreerde Paul de veiligheidscheck. De veiligheidscheck is een controle op fiets en uitrusting (banden, remmen, balhoofd, bril en helm). Het controleren van het materiaal, fietsen en uitrusting is niet alleen beslissend voor het succes van de tocht, maar ook voor de veiligheid.

 

Gedurende de rit moest elke cursist de rol van wegkapitein en assistent vervullen en laten zien wat de veiligheidscheck inhield. Omdat alle begin moeilijk is werd de groep regelmatig stilgezet met het commando ‘Lek’. We werden er dan door Paul op gewezen wat er niet goed ging of beter kon.

 

Na afloop vond de evaluatie plaats. Iedereen vond de dag zeer leerzaam en bedankten Paul voor alle tips.

 

 

 

De cursisten waren: Gerard Beltman, Gerrie den Besten, Ad Blocks, Harm Bomers, Eef Ensink, Rein de Haan, Rob Kampes, Jeroen Latour, René Snijders en Mark Veldhuis.

Met de openingsrit van het wegseizoen wordt er gestart met het rijden van wegkapiteins.