Wat een veld!

Junioren uit 7 landen gaven Apeldoorn 2 dagen topsport.

Toppers van dit weekend kunnen zo bij de Beloften aansluiten!

Wat een veld.

IMG_5948De baan lag weer klaar voor één van zijn succesprogramma’s, het 2-daags Juniorentreffen, inmiddels de vijfde uitvoering op de Adelaarpiste. De delegaties uit Duitsland, België, Denemarken, Tsjechië, Oostenrijk en Groot Brittannië stonden, evenals de Oranje Brigade klaar om uit de startmachine geschoten te worden. Met name onze burenlanden waren met een groot aantal Junioren mannen en -vrouwen(17 en 18 jarigen) in dit jaarlijkse treffen present. En daar had de organisatie dan ook op gerekend gezien alle positieve geluiden uit alle voorgaande edities.

Dag 1.

IMG_5948De start kon al niet beter voor de KNWUselectie, winst voor Merel Hofman die alle dames, vooral de Britse, te snel af was in de Scratch. Van der Veekens bij de jongemannen kwam tot plek 3, ook mooi. Sam Ligtlee moest in de 200 m. slecht de wereldkampioen, Jiri Janosek, voor laten gaan. Die zaterdag werd ook de Sprint afgewerkt in talloze heats. Uiteindelijk was Sam Ligtlee daar de baas over het hele internationale sprintveld. Resultaat bij de vrouwen, een 1e plaats voor Steffie van der Peet, direct gevolg door Hetty van de Wouw. Hetty snelde op de 200 m. ook nog maar even naar de zege op de 200 m. in 12,081. De Teampursuit leverde achter de Britse dames plaats 2 op, weer sterk gereden van de Oranje dames. Wat een reeks prachtige successen, zijn we zo maar ineens een Sprintnatie aan het worden?

De Teampursuit mannen ging bijna als vanzelfsprekend naar de Denen. Oranje niet onverdienstelijk in het sterke veld op 4. De Koppelkoers was wel weer voor onze selectie. Bas Ottevanger en Mel van der Veekens kaapten de winst in de laatste ronden, net voor de neus van de Denen, die net als Oranje ook een ronde hadden gepakt, weg.

Dag 2.

IMG_5921Dag 2 leek verder te gaan, waar het op dag 1 gestopt was. Tessa Dijksman stond helemaal op scherp en pakte de Ind. Pursuit voor al het buitenlands geweld. Daarnaast ook nog plaats 2 in de Scratch achter het Belgisch talent Lenny Druyts. Ook Hetty van de Wouw meldde zich weer voor een 1e plaats, nu op de 500 m. met bijna een seconde ruimte.

Bij de Junioren mannen lag het iets anders, daar waren vooral de aangereisde landen de baas. In de, ook op de 2e dag verreden Koppelkoers, waren de Denen zondag wel de baas over ons duo Bas & Mel (op 2). In de Keirin miste Sam Ligtlee de finale. Dat teleurstellende resultaat poetste hij weer weg door een mooie 2e plaats achter de Tsjechische wereldkampioen Janosek neer te zetten op de Kilometer. De Tsjech 1:04.165. Sam 1:04,936.

Coaches.

IMG_5935Jan de Graaf Nederland: De gelaatsuitdrukkingen van Orangecoach Jan de Graaf spraken boekdelen. Maar wat wil je ook als je de balans opmaakt van twee dagen intensief koersen op sprint en duur onderdelen en je selectie zo voor de dag komt. “We hebben een mooie lichting, goed coachbare, veelal 1e jaars Junioren, waar we mee vooruit kunnen. De resultaten zijn in vergelijk met de aanwezige delegaties uit grote baanwielrenlanden positief, vooral bij de vrouwen. Niet alleen de winst is mooi, maar ook zichtbaar in de gereden tijden. Ik zou wel graag meer van zulke evenementen zien. Moet toch ergens mogelijk zijn, maar dat is een geluid wat hier alom gehoord wordt!” Hoe verder? “De huidige selectie moet nog flink aan de bak en zien de kwalificatienormen te halen voor het EK”, aldus een tevreden de Graaf.

Thomas Dalsted, Denemarken:“Ja alleen maar mannen hier hè? We hebben niet zo veel vrouwen aan het wielrennen. De mannen zijn goed en maken een deel uit van het Olympisch team. Tijdrijden is altijd al goed geweest bij ons. Mooie tests richting het EK en WK”.

Frank Ziegler, Duitsland: “Team is een mooie mix van 17 en 18 jarigen. We zijn nog aan het begin van onze opbouw richting EK. Hoofdzaak is weer ervaring opdoen en zien waar we staan in vergelijk met de andere landen. Deze wedstrijden brengen ons verder!”

Matt Winston, Groot Brittanië: ”We hebben een goed team, de resultaten zijn zoals verwacht, het beste moet nog komen. Ervaring opdoen is het “main goal” op dit moment.

Stephane Wernimont, België: ”We hebben een paar goede talenten waar we het mee moeten doen. Klacht is toch te weinig wedstrijden als deze. Er moeten toch wat initiatieven genomen worden wil de nodige internationale ervaring opgedaan worden!”

Results/Uitslagen: uitslagen format Dag 1 uitslagen format Dag 2

Voor alle 45 foto’s >> Klik hier

IMG_5911

IMG_5902

IMG_5723

 

Weer een NK-trui de deur uit, nu Amateur-Koppels.

En een middag vol Keirin, Derny’s en gloednieuwe “fietsspelletjes”.

Officieus NK-Koppelkoers Amateurs.

IMG_3614Ze stonden er klaar voor, de duo’s die een gooi wilden doen naar de trui en titel van het beste Amateur Koppelkoers-stel van dit seizoen. Ook de veelvraat op dit nummer, Christiaan Bosch, die al 4 truien op dit nummer in de kast had hangen, stond in de startblokken voorzien van een nieuwe partner en een nieuwe outfit die deed denken aan een duo roze tijgers die het klusje wel even zouden klaren en zo, nogal intimiderend overkwamen op de andere gegadigden.

80 x rond en punten rapen om de 20 ronden.

Het duo Bosch/Harteloh stak direct al de eerste 5 punten in de zak, waarmee ze hun titelaspiraties duidelijk maakten. Attent, slim rijden en toeslaan als het juiste moment zorgden er voor dat ook de volgende sprints 5-punters werden voor die mannen. Een wakend oog op het veld voorkwam ook de aanvallen op “een ronde pakken” door de concurrentie. De laatste drie ronden werden vervolgens feestend verreden onder het motto “de buit is binnen”. Barry Portius met Ivo van Wijhe waren duidelijk tevreden met hun 2e stek met 10 punten, meer zat er immers niet in. Het podium werd compleet gemaakt door Henk Ceelen die samen met Ralph Greupink het brons omgehangen kreeg. “We hebben er wel het nodige voor gedaan”, aldus een trotse Bosch die zijn 5e Koppeltrui mocht meenemen. “Met Maxim flink getraind, ook tussen de Elite en daar geen gek figuur geslagen”. Proficiat heren, verdiend!

En wat was er nog meer.

Nou heel wat, kan ik je vertellen met toppers in huis. De 200 meter (10,76) was natuurlijk voor Hugo Haak die met deze middag een zware trainingssessie afsloot. Sam Ligtlee, juist de junior broer van Elis, er kort achter met 10,92. Itmar Esteban (Spanje) 3e met 11,23. De navolgende Keirin was, geen wonder, uiteindelijk voor Haak, met de van ver terugkomende Daan van Norden op twee, knap werk. Shanne Braspennincx, ook een trainingsblok afsluitend op een mooie 3e plaats.

IMG_3663De Derny koers was voor Apeldoorner Thomas van Ee. Opgemerkt dient te worden dat de pas Nieuweling, Alexander Konijn groots gereden heeft (71 kmh top) 2e werd en de rest aan zijn laars lapte. Over talent gesproken.

Ook de voor het eerst verreden Cheetah Race was voor Hugo Haak. Hij pakte zijn prooi net voor de meet en kon de Cheetah-trui aantrekken. Op basis van het klassement werden er hierbij 2-tallen samengesteld, waarbij in één ronde de Cheetah zijn prooi moet verschalken. De binnenstart is hierbij voor de iets minder snelle prooi, de buitenstart voor de jager. Spectaculaire sprints leverde deze jachten op. Haak:” Mooie explosieve training. Het spel maakt het leuk extra leuk!”

MaryMoore Crawl, weer zo’n mooi item op de baan. Surplace beheersen, tactiek toepassen en supersprinten komt er allemaal bij kijken. Velen vielen al voor de streep af. Uiteindelijk ging het in die ene ronde tussen Sam Ligtlee en Hugo Haak, waarbij Sam de winnaar werd. Compliment kerel!

Conclusie:

Prachtige baanmiddag met veel nieuwe en speelse elementen, die het toch wel heel bijzonder maakte voor de renners en publiek. Voor herhaling vatbaar, zet maar op de kalender!

Results / Uitslagen: Baanwedstrijden 7-12-14

IMG_3614

IMG_3552

IMG_3527

IMG_3772

IMG_3722

IMG_3651

More Pic’s/meer foto’s

 

 

Er was een kraam vol. 31 truien voor de winnaars!

Het was Ploegenachtervolging en Teamsprint wat de klok sloeg En dat was mooi!

Vroeg aan de bak.

IMG_3249En vroeg uit de veren was het, vooral voor die renners en verzorgers die op grote afstand van Apeldoorn Omnisport wilden gaan strijden voor een NK-titel en -trui. De Jeugd eerst 1500 m., Nieuwelingen 2000m. en de Junioren, Beloften en Elite moesten eerst 16 ronden gaan.

Mooie Ploegen Mix.

Wanneer je de samenstelling van de diverse ploegen nader bekijkt zie je dat de ploegen “mooi gemixt” zijn, het zou immers “het bekende koude kunstje” zijn om een ploeg samen te stellen van louter toppers en die met de bloemen weg zouden fietsen. Prima recept dus met attractieve races voor het publiek op de redelijk gevulde tribunes en mooie tijden op de klokken.

IMG_3110De vier snelsten in de diverse categorieen duikelden tegen de klok van enen de finales in. De winnaars van de truien bij de jeugd pakten nog geen seconde op nummer twee. Bij de nieuwelingen dames was er een groter gat. De winnaars bij mannen nieuwelingen waren nr. 2 met drie tellen de baas.

Het 4-tal Caspers, van Schip, van de Burg en Stopler lieten van de Elite-concurrentie niets heel een pakten die halve ronde met redelijk gemak. Het zelfde beeld was te zien bij de Elite-Dames. Hier troefden de dames Klement, Markus, Pieters en Wild de anderen af en klok het pistoolschot al vroegtijdig het einde van de rit aan, voor dit viertal dus ook een extra trui om aan te trekken.

Teamsprint spektakel.

Zo, eerst maar eens een tijd neerzetten, om te zien of je bij de vier finalisten hoort. Dat was de eerste opgave. Tweemaal rond voor bijna alle categorieën. Uitgezonderd het 4-tal heren dat er logischerwijs nog een rondje moest aanplakken. Winnende tijden bij Jeugd en nieuwelingen in de 36, 37 sec. Bij de dames gingen Shannne Braspennincx en Kyra Lamberink in 34,930 over de streep, waar ze Elis Ligtlee en Haliegh Dolman een paar tienden voorbleven.

Bij de heren trok Teun Mulder, die dit festijn toch niet voorbij wilde laten gaan, de kar naar plek 1 op het podium met Hugo Haak en de jonge snelle Sam Ligtlee. Zij eindigden in 45,680. De overige teams telkens op een seconde. Het was genieten voor alle aanwezigen. Goede initiatieven en mooi dat er nu het predicaat “officieel NK” aan de titels hangt! Het wordt een blijvertje op de agenda volgens alle betrokken.

 

Results: >> Totaal uitslagen NK Teamsprints 16-11-2014

Results: >> Totaal uitslagen NK Ploegenachtervolging 16-11-2014

 

 

 

  Adelaar troef van Gulik met overmacht de winnaar in alle disciplines!

 

Open NK baan.

Het waren attractieve wedstrijden zondagmiddag op de Apeldoornse baan waar een mooi veld zich had verzameld. In een omnium werd uitgemaakt voor wie de trui, de medaille en de bloemen zouden zijn.

 

Scratch.

Openingsnummer de scratch, liet al kort na de start zien, wie er meer macht in de baanbenen had dan de ander. M.a.w., de favorieten voor de titel, van Gulik, Bosch en de jonge Amateur Rochez Harbers meldden zich al direct en gingen met de sterke Duitser, Michael Blasczyk voor de winst. Adelaar en topfavoriet van Gulik liet geen “splinter heel” en passeerde als eerste de meet. Rochez Harbers, Michael Blasczyk en Christiaan Bosch moesten het hoofd voor hem buigen.

 

Puntenkoers.

Dat is altijd weer laten zien, dat je behalve met de benen, ook met het koppie erbij een eind kunt komen. Dat lieten de masters Ceelen en Seunninga zien. Zij snoepten toch de nodige punten voor de neus van de titelkandidaten weg en zorgden zo weer voor het nodige rekenwerk bij die titelkanshebbers. Gaandeweg de  ronden bleek toch dat die favorieten zich niet lieten verrassen. Fulco(van Gulik) pakte 4 sprints en wist zich al royaal voor de bel winnaar.

 

Pauze.

Pauze is normaal gesproken even op adem komen, wat eten, wat drinken en even de benen strekken. Vandaag niet. Het was sleutelen geblazen. Iedereen dook in de “tandenbakken”, sloopte de bladen van de fiets en zette er bijv. 52x14 op om vaart te kunnen maken achter de Derny. Mooi gezicht om al die “doehetzelvers” bezig te zien. (Zie www.fwd-photo.nl ) De luxe van een mecanieker kent men immers in deze klassen niet!

 

De Dernykoersen.

3x moest er achter de brede ruggen van het Dernyteam Apeldoorn gekropen worden voordat er een punt kon worden bij geschreven. Via series en herkansingen kon een ieder aan de finaleronde voor de uiteindelijke plaatsbepaling beginnen. De genoemde favorieten maakten hun rol waar en starten voor de finale om de plaatsen 1 t/m 6 samen met de masters Seunninga en Ceelen. Het werd een rit finalewaardig, waarbij het dubbel door de bochten ging en Bosch, Harbers en ook Blasczyk poogden Adelaar Fulco in te rekenen. Laatste hield de ogen open en pareerde met zijn Derny-rijder van dienst Peter Möhlmann alle aanvallen.

 

Verdict.

Met de maximale score lag er, net als vorige maand, “de trui” klaar voor Fulco “Adelaar” van Gulik. Christiaan Bosch op de tweede trede. Met een gelijk aantal punten op 3 (vanwege iets mindere puntenrace) Rochez Harbers. Mooi Podium mijne heren! Ook al was dit kampioenschap officieus, in de wedstrijden was er geen verschil te merken. Het was topsport, daarvoor dank!

 

Tekst en foto’s: Fred Draisma, foto’s op www.fwd-photo.nl

 

 

 

Het eerste rood/wit/blauw van dit seizoen is de deur uit!

 

 

 

En een Keirin-primeur die geen gok bleek!

 

 

 

Mooi programma.

 

Mooie mix op de zaterdagavond, de strijd om de truien voor het Officieuze Derny-Kampioenschap van dit seizoen met veel Keirinritten er tussen door met, … en daar komt het, de mogelijkheid om een gokje te wagen. Nog niet eerder vertoond op de Nederlandse wielerbaan. Nu alvast de conclusie dat het programma zoals het gedraaid is “geen gok “ is geweest. “Ja, af en toe moet je toch een aanzet geven tot wat nieuwe impulsen om het baanwielrennen boeiend te laten blijven wanneer er bijv. 80 x rond of meer gereden moet worden”, stelt initiator van Bon glimlachend vast.

 

 

 

Titels en truien.

 

De truien en medailles lagen al te wachten op de snelste Junior, Vrouw en Amateur, toen het 1e startschot klonk. Aan de finales gingen in alle categorieën twee kwalificatie wedstrijden vooraf, om er achter te komen wie de zes finalisten zouden zijn.

 

Bij de Amateurs bleek halfkoers al wie voor ereplaatsen gingen. Het waren de eerste drie uit de 1e kwalificatie die de rest afschudde, waarbij de oud prof Fulco van Gulik met gangmaker Gerrit Möhlmann het verst het gas open draaiden en onbedreigd voor Alfred Rooks en Henk Ceelen de laatste ronde voltooiden.

 

Bij de vrouwen was het Kelly Markus die in het eerste deel van de finale, die de kop nam. Halverwege de race kwam het duo Winanda Spoor en Judith Bloem over haar heen. De laatste twee overkwam hetzelfde toen Nicky Zijlaard en Bianca Lust resoluut op de ereplaatsen afstoomden. Een laatste poging van Bianca verzandde. Zij moest de titel aan Nicky Zijlaard met gangmaker Pa Zijlaard laten. Kelly Markus vocht zich toch nog terug en finishte op 3.

 

Dan de Junioren. Ook hier de eersten van de voorronden die het gingen uitmaken. Al snel bleek dat Bas Ottevanger over de meeste reserves beschikte ten opzichte van de Bataafrenners van der Veekens en Ruijmgaard. Ottevanger eindigde met gangmaker Peter Möhlmann als eerste. Breed zwaaiend voltooiden zij de 80 ronden. Titel en trui voor Bas!

 

 

 

Japanse Keirin.

 

In Japan een “sporthit”. Waarom zou het op onze banen niet kunnen was de gedachte bij de Adelaar. Wetgeving werd erop nageslagen, scheve schaatsen rijden willen we zeker niet op de net geüpdate wielerbaan. Na een eerdere test ging het zaterdag dus om de inzet en vooral de uitbetaling. Dertien sprinters gingen de strijd aan in een promotie en degradatie strijd en bepaalden “geld kwijt of veelvoudig terug” aan de hand van de uitslagen. En, … “gefixed” kon er niet worden, het is maar dat u het weet! Bent u er de volgende keer om een gokje te wagen? Welkom op 1 november!”.

 

Totaalwinnaar van de Keirin wedstrijden werd Adelaar Michael Veen (2 x 1e en 2 x 2e). Hij mocht de Keirin wisselbeker ontvangen. Hij werd geflankeerd door zijn clubgenoten Stijn Geluk op 2 en Jason van Haaften op 3. Schitterend zo’n Adelaar Podium, en wie had daarop durven wedden! U misschien op 1 nov.?

 

 

 

Tekst en Foto’s: Fred Draisma, meer foto’s op www.fwd-photo.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Omnisportbaan 3 dagen bezet door de 4e Jeugd 3 daagse!

 

Mooiere opening van het baanseizoen kan eigenlijk niet!

 

Hoe mooi kan het zijn.

Je hebt het toch goed voor elkaar, wanneer je als wielervereniging je huis vol hebt (volgeboekt) met liefst 90 coureurtje in de dop die willen leren, trainen en het geleerde in wedstrijdjes willen toepassen. Onder het motto “Help me om het zelf te doen” is een keur aan trainers druk bezig geweest om de jeugd te laten oefenen en kneepjes van het rijden op de baan bij te brengen. Aan het eind van de drie dagen was de progressie duidelijk te zien.

 

Achter de motortjes.

Dat die motortjes Derny’s genoemd worden was voor de meesten op de baan geen nieuws. Wel nieuw, het rijden achter die “scooters”, zoals een enkeling opmerkte. Na de nodige rondjes ging voor de meesten het “enge” eraf en durfden ze dichter op het spatbord te rijden. Later, bij de Keirin-wedstrijdjes, bleek dat er snel geleerd was, toen ze door de mannen van het Dernyteam Apeldoorn op sleeptouw werden genomen.

 

Jeugdbeleid.

Voor de ouders was er een lezing georganiseerd. Het Jeugdbeleid van de KNWU werd door Henk van Beusekom, manager sport KNWU, uit de bekende doeken gedaan. Voor een ieder is dat beleid trouwens terug te vinden en na te lezen op internet op de site van de bond. Een goede zaak dat begeleiders/ouders van jeugdrenners van e.e.a. op de hoogte zijn, een aanbeveling dus.

 

Pechronde.

Het is niet anders, maar een val partijtje kan nu eenmaal gebeuren bij onze sport, zo ook nu was er een viertal dat horizontaal ging. Gelukkig hielpen de verbandjes van “zuster Anja”. Het juiste medicijn werd bij de sluitingsceremonie gevonden door deze fietsertjes een “pechronde” te laten fietsen. En wat denk je? Dat deden ze onder applaus maar wat graag en inmiddels weer royaal lachend. Dat was dus de beste pleister op de gelukkig meevallende wonde.

 

Samenvattend.

Tevreden gezichten, bij de jeugd, bij de ouders en zeker bij trainers en alle medewerkers bij de afsluiting van het Jeugdweekend. Tot slot alle rennertjes achter de trainers de baan op, een indrukwekkend gezicht onder begeleiding van een luid applaus van alle ouders/begeleiders. Een honderdtal echt verdiende bossen bloemen werden even later aan de deelnemertjes en begeleiders uitgereikt en zorgden voor een kleurrijke afsluiting.

 

Tekst en foto’s: Fred Draisma www.fwd-photo.nl

 

Meer foto’s zijn daar te vinden onder Baanwielrennen 2014

 

 

Op de wielerbaan in Apeldoorn houden ze wel van een gokje

30 september 2014 // Evenementen // Door: Edward Swier
Op de wielerbaan in Apeldoorn houden ze wel van een gokje
 
In Japan is het een miljoenenbusiness. Daar wordt massaal gewed op keirinwedstrijden. Het leek een utopie dat zoiets hier ooit mogelijk zou zijn. Maar in Apeldoorn houden ze wel van een gokje. Op de wielerbaan in Omnisport is het vanaf half oktober mogelijk op keirinkoersen in te zetten. "Je moet op zoek naar alle mogelijke manieren om de aandacht van het publiek vast te houden”, aldus Hans van Bon.
 
"Het baanwielrennen heeft nieuwe initiatieven nodig. Wij schuwen het niet om de boel op te schudden.” Er is de laatste jaren veel aan het olympisch baanprogramma gesleuteld. "Maar dat heeft het allemaal niet duidelijker gemaakt voor de mensen.” Feit is wel dat het langdradige programma heeft afgedaan, publiek vraagt meer en meer om snelle, attractieve nummers. 
 
Is baanwielrennen toch al niet saai, keirinkoersen zijn vaak nog vele malen spectaculairder dan andere baannummers. De renners - goed herkenbaar aan hun kleur trui met bijpassende helm - nemen plaats achter een dernybrommer die het tempo langzaam maar zeker opvoert. Op 2,5 ronden voor het einde verdwijnt de derny uit de baan en is het aan de renners om het elkaar lastig te maken. Dat er geregeld spectaculaire valpartijen zijn, wordt weliswaar door iedere insider als minpunt gezien, het maakt de discipline natuurlijk wel nog mediagenieker. 
 
 
Dit is een uniek initiatief. Zoiets is echt nog nooit eerder gedaan in Nederland - Hans van Bon
 
In Japan is de keirin een wereld op zich. Coureurs zitten er tijdens het seizoen intern, mogen geen contact met de buitenwereld hebben. Logisch, het is ten strengste verboden om tactieken te bespreken met de gokkers, bovendien kan ieder gerucht over een verkoudheid invloed hebben op het wedgedrag. De Nederlandse sprinttoppers Theo Bos en Teun Mulder verbleven het laatste decennium geregeld in Japan voor een reeks wedstrijden. Zij verdienden goed met het rijden van de races. 
 
Hans van Bon, vader van ex-beroepsrenner Leon van Bon, is als jurylid, speaker en organisator al sinds jaar en dag actief op de piste. Eerst nog op de niet-overdekte baan van AR & TV De Adelaar, tegenwoordig in het multicomplex Omnisport. Daar wordt alles in het werk gesteld om de baansport te promoten. De sport kent in Nederland slechts een smalle basis, nieuwe initiatieven moeten op termijn meer renners richting de top stuwen. 
 
Een keirinwedstrijd in Apeldoorn (2012). Voorop rijdt de dernybrommer.
 
"Dit is, al zeg ik het zelf, een uniek initiatief. Zoiets is echt nog nooit eerder gedaan in Nederland. We speelden al jaren met het idee om het te gaan doen, hebben het goed voorbereid.” De Provincie Gelderland was zo enthousiast over de plannen in Apeldoorn dat zowel shirts als helmhoezen door de provinciale overheid worden gesponsord. 
 
Van Bon vroeg recent bij de gemeente Apeldoorn een vergunning aan voor het wedden op keirinwedstrijden. "We vallen nu onder de Wet van de Kleine Kansspelen. Net als een buurtbingo bijvoorbeeld.” Denk niet dat het direct big business wordt. Er mag per koers voor maximaal 400 euro worden ingezet, met 1600 euro als maximale dagomzet. Tachtig procent van de inleg wordt weer uitgekeerd. Het publiek krijgt de kans om een wedkaart te kopen. Daarop staat het rugnummer van de winnaar én de inzet - variërend tussen 10, 5, 2 en 1 euro - aangegeven. "Het wordt zodoende niet alleen voor de kenner maar ook voor de leek heel spannend. Je leeft toch extra mee met jouw favoriet. 
 
 
We gaan niet coulant mee zijn, ik heb geen zin dat we onze eigen sport in diskrediet brengen. Dit kan alleen slagen als je streng de regels naleeft - Hans van Bon
 
Van Bon: "We gaan het niet allemaal exact zo doen als in Japan, dat is misschien iets voor later. Maar we zullen er wel toezicht op houden dat renners geen contact zoeken met het publiek. Mobiele telefoons op het middenterrein zijn verboden en wie met vinger- of handgebaren duidelijk wil maken hoeveelste hij denkt te worden, wordt direct van de deelnemerslijst geschrapt. We gaan daar niet coulant mee zijn, ik heb geen zin dat we onze eigen sport in diskrediet brengen. Dit kan alleen slagen als je streng de regels naleeft. 
 
Van Bon zegt bewust klein te willen beginnen. "En we willen ook vooral de wet niet overtreden. Maar daarmee is niet gezegd dat Van Bon geen wensen heeft. "Het is toch niet erg om te 'droomdenken'. Wie weet wordt dit wel groot en loggen ze over een paar jaar vanuit Japan in om onze wedstrijden te zien. Bovendien kunnen we dit concept nog uitbreiden naar andere baannummers, zoals de scratch.” 
 
Van Bon heeft, in aanloop naar de eerste wedstrijd, inmiddels 17 renners weten te strikken. De baan in Apeldoorn gaat 1 oktober weer open na een ingrijpende renovatie. Veel renners staan te trappelen om eindelijk weer te kunnen rijden op de houten piste. De verwachting is dat zich de komende tijd nog wel wat renners voor de keirincompetitie zullen melden. 
 
Tijdens de Jeugd Driedaagse, van 10 tot en met 12 oktober, wordt het concept nog eenmaal getest, de eerste echte keirinweddenschappen kunnen op 18 oktober worden geplaatst. "We hebben alle plannen mede met bondscoach René Wolff besproken. Tijdens zijn actieve loopbaan heeft René ook enkele jaren keirin in Japan gereden.” Mogelijk dat later in het seizoen ook coureurs uit de nationale baanselectie aanhaken.  
 

Zes landen aan de start op Junioren 2-Daagse .

 

“We voorzien hiermee in een behoefte!”, onderstreept van Bon.

Formule.

Inmiddels beleeft dit 2-daagse evenement zijn 4e editie en heeft een vaste plaats op de Adelaar wielerkalender. De deelnemende selecties hebben hier vaker hun wielerneus laten zien. De formule van deze 2-daagse is simpel. Veel rijden, zowel de duur- als de sprintdisciplines. Echte wedstrijden, officiële jury, klassementen, top tijdmeting, kortom een ambiance die grote wedstrijden niet zou misstaan. Het is een mooi “kindje van de Adelaar”, de wielerclub uit Apeldoorn. “Het voorziet in een behoefte, méér wedstrijden voor Junioren ”, is ook de gangbare mening van de landencoaches. Het kindje is inmiddels  groot geworden!

Resultaten.

98 Junioren op de piste, volle bak dus. Sterke delegaties van onze ooster-, zuider- en westerburen (zit wel wat water tussen) en de oosterburen van onze oosterburen, de Tsjechen. Op de meeste disciplines was de winst voor genoemde landen, waarbij vooral de Belgen en  de Britten de meeste bloemen van Margriet binnenhaalden. De Tsjechen scoorden op de sprintnummers met de snelle mannen Fanta en Janosek. Belgen op o.a. de Madison en Scratch met Robbe Ghijs en bij de dames met Saartje Vandenbroucke en Nicky Degrendele. De Britten lieten zich zien op het achtervolgingswerk en achter de Derny.

En “wij” dan, zult u zeggen?

Wel, wij moesten regelmatig het hoofd buigen. Dat moesten ook onze sprinters Lok en Ligtlee. De laatste snoepte nog wel een ietsie pietsie van zijn 200 m. PR af. Stefan Kreder had er goed het oog in en won de Afvalrace. Kyra Lambertink en Bianca Lust wisten een heat te pakken in het buitenlandse geweld. Toch ook een bloemetje.

Coaches:

Matt Winston, British Cycling.

Mooie wedstrijden in een ontwikkelingsfase. Veel wedstrijdvormen. Mentaal sterker worden en internationale ervaring opdoen brengt zo’n evenement. We komen niet voor niets hier!

Lenka Valova, Tsjechië.

Komen al vaak hier. Nu met een officieel team. Veel wedstrijden rijden en vooral veel leren m.b.t. sprinttactiek. Altijd fijne sfeer hier in Apeldoorn. Volgend jaar weer!

Rony Vanmarcke, België.

Vanmarcke ((inmiddels 66) weg- en baanrenner met een flink palmares, houdt zich bezig met de baansport bij onze Zuiderburen. Hij geeft zeer treffend zijn mening over de 2-daagse: “Prachtige meeting. Er is te weinig voor de Junioren. ’t Is goe dat ge andere landen treft, want éénoog is al gauw d’n koning in eigen land. Wel jammer dat d’n Hollanders iets achterblijven!”

Jan de Graaf, KNWU.

“Dit treffen : Een leerzame ontmoeting! Eerder in Gent veel gewonnen. Het is nu met sterke afvaardigingen uit met name uit Engeland en sterke sprinters uit Tsjechië en Duitsland wel anders. Ervaring opdoen, trainen en progressie zien te maken met de selectie.

De derny-piloot.

Als afsluiting even de treffende samenvatting van Ab Kleijer, lid van het Derny Team Apeldoorn. Ook in die hoek werd er met veel plezier gereden met de Junioren achter het spatbord.

Kleijer:“Vandaag weer genoten in Omnisport. O.a. mooie afsluiter met koppelkoersen.
Zelf 3 dernykoersen gereden met de meiden. 2x gewonnen, lag niet aan mij, maar aan de goede rensters. Komt er een heel iel en klein Belgisch meisje bij me. “Allee meneer, ik ga d’n dernykoers met u rijden!” Ik dacht zo’n klein ding, dat wordt niks. Aan het einde van de koers glorieus winnares met een maximale snelheid van 65 km op de teller. Ik bedoel maar!”

Meer foto’s van dit Junioren weekend komen er weer aan in de komende dagen. Zie www.fwd-photo.nl

 

Foto van de jury na protest van de Britten. Studeren onder leiding van Martin Bruin. Protest toegewezen!

 

 

Zaterdagavond, superpopulaires, mooi begin van het weekend.

 

Nog eventjes goed de benen testen voor de NK-happening.

Mooie gelegenheid.

En het waren er velen, die van de gelegenheid gebruik maakten om nog even de spanning op de spieren zetten. Nog even de benen prikkelen met starts en ritjes waar het om de winst ging, allemaal in dienst van het prepareren voor het NK tussen de komende feestdagen. Alle starters waren blij met deze gelegenheid, gaven tevens aan ook volgende zaterdag weer van start te willen gaan in de Extra Populaires 21 december, voor de allerlaatste punten op de I. Tevens laat men weten, dat er voor komende zaterdagavond al ruim €500,- in de pot zit, een mooie bijkomstigheid die voor letterlijk en figuurlijk vuurwerk kan zorgen. 

Niels.

Een brede glimlach achter de grote spiegelende brillenglazen onderstreept zijn uitspraak dat hij hier op zaterdagavond in de 1e plaats echt voor zijn plezier rondkart.  “ Ja, ook wel voor het NK natuurlijk, dat wil je toch horen!”, klinkt het uit de mond van Elite-Adelaarrenner Niels van Otterloo. “ Ik wil daar nog een keer aan meedoen in de Puntenkoers, Keirin en Scratch. Van trainen is de laatste tijd niet veel terecht gekomen, ben druk met verbouwen én net begonnen als leerkracht Lichamelijke Opvoeding in Epe. Mooie job om die jeugd in beweging te krijgen.  Heb ze al een clinic hier op de baan gegeven. Nou, is dat mooi of niet, van je hobby werk maken!”

Winanda Spoor.

Ook deze dame heeft er in de 1e plaats zichtbaar lol in. Maar wat wil je, ook haar mekanieker is in buurt, die ook nog even een coachend geluid laat horen tijdens de puntenrace. Ook vanavond is ze één van de sterksten in de duurnummers. Op het NK rijdt zij die ook, net als de achtervolging. “Ik ga er open in”, aldus Winanda,”Ik zie wel hoe ver ik kom. Met een podiumplaats zou ik tevreden zijn”. Af te meten aan de resultaten van deze avond kan ze met vertrouwen het NK ingaan. “Vraag ik nog wel hoe goed “de rest” uit Spanje terugkomt “, laat ze nog even aarzelend horen.

Vera Koedooder.

“Pas de 2e keer op de baan vandaag, afgezien dan van de 6-daagse Rotterdam. Aan het NK ga ik voor de lol meedoen, toch altijd mooie wedstrijden die je niet zomaar wil missen”, laat Vera weten, die daarmee de baan niet helemaal in de steek laat. Ze is eigenlijk alweer aan de opbouw komend wegseizoen begonnen. Daar is ze  in gedachten al mee bezig, bezig met haar nieuwe ploeg, Bigla Cycling UCI Team. Ploegpresentatie op 1 januari in Zwitserland. In februari naar trainingsstage in Benidorm. Maak er maar weer een seizoen van met van die mooie solo aankomsten Vera.

<> Uitslagen: 14-12-2013 <> Klassement Super Populaires 14-12-2013 <>

IMG_7157IMG_7162IMG_7168IMG_7189IMG_7191IMG_7195IMG_7204IMG_7223IMG_7224IMG_7241IMG_7242IMG_7246IMG_7253IMG_7258IMG_7264IMG_7272IMG_7280IMG_7286IMG_7299IMG_7302IMG_7303

NK koppelkoerstrui ‘13/’14 Amateurs weer over de toonbank.

 

De bekende gezichten stonden weer op scherp in Omnisport.

Reunie

Ze waren er weer de bekende liefhebbers van het koppelen. Een bijna identiek startveld vergeleken met dat van vorig jaar. De uitnodigende oproep van vorig jaar om met meer duo’s aan de start te komen staan is toch ergens gestrand, al moet gezegd worden dat er toch één duo meer van start ging. Daarom nog maar eens de oproep om met meer koppels te verschijnen. Het gaat toch om iets mannen. Amateurs, Masters en Sportklasse kerels, het gaat om een titel, een rood/wit/blauwe trui, een driekleur die de lucht ingaat en het volkslied! Kom op en laat zien dat de strijd kan worden aangebonden met het huidige veld!

Kandidaten.

Gevestigde namen op de startlijst, o.a Luuk Jansen, die een paar weken geleden al naar huis ging met de Derny-trui. Ook voor deze trui wilde hij best in aanmerking komen want,  “Dat is logisch, 2 jaar geleden was er brons voor me, vorig jaar zilver, en wat denk je dat er nu in mijn hoofd speelt, goud toch!”, liet Luuk weten.

De man die dat natuurlijk wilde voorkomen, Christiaan Bosch, liet duidelijk weten dat hij andere plannen had uitgedokterd met koppel- en ploeggenoot Timo Fransen. “Ik wil een hattrick scoren. Een derde, opvolgende trui is wel aardig uniek toch”.

Heftig.

Ging vorig jaar de strijd rustig over de 80 ronden rustig aan, nu was het bijna direct “vlam in de pan”. Ook vocaal werd er het nodige duidelijk gemaakt. De koppels reden nogal aardig “laag” in de baan met de consequentie dat het aflossen, zacht gezegd, knap scherp ging, wat  de nodige reacties uitlokte. De tanden werden er ingezet, waarbij de titelkandidaten elkaar geen seconde uit het “bekende  oog” lieten. Ronden werden gepakt en verloren. Close racing in elke ronde, waarbij het onbegrijpelijk vaak net goed ging, tot dat Richard Konijn in de wielen werd gereden en aan de voeten van uw fotograaf landde. Met kapotte elleboog en pijnlijke rug stapte hij toch weer op en reed zijn race uit, respect Richard.

Finale .

Het ervaren duo Bosch/Fransen wist uiteindelijk de zege naar zich toe te trekken. Met 2 van de 4 sprints op zak konden zij onbedreigd de laatste ronden ingaan in de wetenschap dat de concurrentie de resterende punten gelijkelijk hadden verdeeld en niet meer in de buurt konden komen. Tactisch mooi gespeeld van het duo Bosch/Fransen. Proficiat met de verdiende truien. Met de podiumplaatsen 2 en 3 ging het nog even mis. Dat heb je als je een ronde in de min vergeet. Het werd door de renners zelf met enige hilariteit snel rechtgezet. De bijgesloten uitslag is de enige juiste! Wel hebben we de foto’s nog van beide podiums.

PS.

“Fietsen gaat makkelijker dan lopen”, klonk het uit de mond van de ongelukkige Richard Konijn na afloop. Op krukken verliet hij de piste. We hopen dat je er weer spoedig bij bent, beterschap gewenst!

 

NK Ploegenachtervolging en -sprint in ere hersteld!

 

Nieuw initiatief van de Adelaar:”Alweer een schot in de roos!”

Team dag.

“Wie had dat ooit gedacht!”, een cliché zinnetje uit een TV- reclame, maar voor 100% toepasbaar op de voor het eerst sinds jaren weer verreden NK-titel Ploegenachtervolging en Teamsprint. Ruim 60 ingeschreven team gingen volgens nieuwe spelregels gebogen over hun stuur en in het zadel. Oude strakke regels zijn verdwenen. Team mogen nu bestaan uit renners uit verschillende verenigingen en verschillende categorieën. Ook mixed teams kunnen van start gaan. Én, deze vernieuwing bleek een  ware openbaring.

Strijd.

Teams hadden hun eigen samenstelling verzorgd. Samen al de nodige rondjes gereden en de aflossingen getraind. En dat was zichtbaar op het ovaal. “Mooie treintjes”’ klonk het waarderend uit de mond van een oude baanliefhebber. Een spannende strijd tegen de klok en tegen je voorligger(s) werd de kijker voorgeschoteld.  Strijd om de getallen achter de komma veelal, waarbij de speaker een verduidelijkende en soms opzwepende rol speelde voor de tribune en de concurrentie op het middenterrein. “Onbegrijpelijk dat zo’n oogstrelende discipline van de NK-kaart verdween. Goed dat het er nu weer op staat. Staat ook nog direct als het “bekende huis!”, meende een vol genietende toeschouwer.

Uitdaging.

Speaker van Bon:“Wij zijn dik tevreden. Het was natuurlijk een hele uitdaging om zo iets weer nieuw leven in te blazen. Wij zijn best trots dat alles, wat we aan de wielertafel bedacht hadden, als puzzelstukjes op zijn plaats viel vandaag. De tijdtabel klopte ook als de bekende bus. Ruimte voor valse starts, pech en voldoende rust was ingebouwd. Ook de jeugd speelde weer lekker mee en kreeg echte NK-titels”, aldus een glunderende van Bon, die weer afsloot met zijn bekende: “Daar doe je het toch allemaal voor!”.

Resultaten.

Kijk de uitslagen er maar eens in de bijlage op na. Verrassend soms. Evenzo de samenstellingen. En wat waren vooral de jonkies trots, dat ze met de gevestigde orde mochten rijden. Typerend het voorval na afloop van de teamsprint. Het sprintteam Hugo Haak, Teun Mulder en junior Sam Ligtlee wonnen de titel overtuigend met 0,640 voor het team Matthijs Büchli en Patrick en Yorick Bos. Maar toen de Chaperon bij Sam aanklampte en hij zich melden  moest bij de dopingcontrole, werd het toch wel “heel echt” voor de junior. Hij keek er wel ietwat benauwd bij, zo van “wat gebeurt me nu”. Of het daar in het kamertje van een leiendakje ging is me niet bekend.

Meningen.

Bij wie je ook langs ging na afloop van de wedstrijden, je hoorde slechts positieve geluiden uit het rennersveld. Grote waardering voor deze  innovatie, daarbij gevoegd “Prima, volgend jaar weer organiseren”.  Vooral het betrekken van de jeugd en nieuwelingen vond veel bijval bij de Elite. Een gedane uitspraak: “Je leert niet alleen anderen kennen, maar je leert  zeker ook van elkaar!”

“Alle titel- en medaillewinnaars van dit NK, nog van harte gefeliciteerd!”

uitslag NK Ploegenachtervolgin-Teamsprint

11/13 okt. een 3-Daags Jeugdfestijn in Omnisport.

 

 

3 Dagen leren, baanfietsen en ervaring opdoen in wedstrijdjes.

Wielerfeest.

Wat een feest voor de jeugd, en dat drie dagen lang op het hout van de 250 m. piste in Apeldoorn. Ze kwamen aangereisd uit alle windrichtingen en van vele verenigingen met hun begeleiders of ouders. Als je getuige bent geweest van dit evenement, dan moet je concluderen, dat het niet onder doet voor een groot internationaal Elite-toernooi. Enthousiasme 100%. Leren, zeker! Met een rugzak vol ervaringen naar huis. Plezier, volop, en dat was ook duidelijk af te lezen van de bijna negentig gezichten van de deelnemende jeugd.

Organisatie.

Andermaal bewees De Adelaar, de fietsclub uit Apeldoorn, dat ze een duidelijke visie heeft. Bezig zijn met jeugd staat hoog in het rood/gele vaandel geschreven. Het was dan ook een  weekend met een wielervijver vol fietsjeugd, met veel talentjes, die in hoog tempo veel facetten van het baanwielrennen op het bord geschoven kregen. Door de mannen  van de Adelaar was een smakelijk en voor alle jonkies goed te verteren menu samengesteld. Er werd gesprint, om pionnen gedraaid, achter de derny’s gereden, op Keirin gestreden, gereden over onbekende afstand, enz. enz. En dat alles was in handen van een peloton trainers, hulpen en de microfonist die alles aanstuurde. Valhelm af voor die mensen.

Meester René Wolff.

Mooi item halverwege dit jeugdtreffen was, speciaal voor de ouders, de lezing die Bondscoach René Wolff voor een volle zaal hield. Het onderwerp: “Hoe om te gaan met sport, kind en begeleiding” sprak velen aan. Een boeiende discussie volgde. Waardering voor dit aspect alom

Een mogelijk Initiatief?

Er wordt nogal eens geklaagd over de baansport, die kleine sport. Dat er te weinig aandacht voor is. Enfin, u kent de klaagzang. Maar beste mensen, zou het dan niet mooi zijn om aan te sluiten bij dit Apeldoorns initiatief en er bijv. een 3-banen & 3-dagen jeugdtreffen van te maken. Verenigingen, zet het eens op de agenda. (En, … Apeldoorn is niet ver om informatie te verkrijgen).

Enkele reacties van de deelnemertjes?: Hartstikke leuk! Vriendjes gemaakt! Gewonnen! Verkering joh! En de meest algemene opmerking:  Best wel moe!

 

Sportmeneer

zondag 8 september 2013

Leon van Bon

 

Leon van Bon.. Vorige maand reed hij zijn laatste wedstrijd als wielerprof.

Het had niet veel gescheeld of Leon van Bon was helemaal niet Apeldoorns beste wielrenner ooit geworden.Van Bon, Apeldoorns bekendste wielrenner, was voor het grote publiek eigenlijk al lang gestopt. Zonder echt in de schijnwerpers te willen staan, reed hij de afgelopen jaren nog diverse profkoersen. Op de wielerbaan zelfs nog regelmatig mét succes!

Leon van Bon, ooit Nederlands kampioen, ooit derde van de wereld, ooit Olympisch zilveren medaille winnaar en ooit winnaar van 2 touretappes… Dat lijkt natuurlijk heel wat, maar niks is minder waar. Leon heeft geluk gehad. Het had niet veel gescheeld of een andere Apeldoorner was de beste ooit geworden. Ik leg het uit.

 

Leon was in de jaren 80 een junior die met kop en schouders boven de rest uitstak. Over Leon zei men:”zo’n talent kom je maar eens in de 25 jaar tegen!”. Elk weekend haalde hij met zijn prestaties wel de Apeldoornse courant. En als ik die krant uit had, dan hoefde ik op dinsdagavond maar naar buiten te kijken, of ik zag Leon aan ons huis voorbij rijden, achterna gezeten door zijn jongere broer Matthijs.

 

Ik was 16 en zat als ouder wordende puber er op te zinspelen, om mijn opwachting in het peloton te maken. Zal ik mijzelf ook lid maken van de Adelaar? Ik weet dat ik een geschenk ben voor de vaderlandse wielersport!

Op een dag liep ik voor ons huis aan de Driehuizerweg. Het was dinsdagavond en wie kwam de hoek omzeilen? Juist… Leon van Bon. Hij zei “hey!”, en ging op de pedalen staan. Dit was het teken! Ik zinspeelde op een wielercarrière en Leon gaf zijn goedkeuring!

Al snel reed ik op mijn in Frankrijk gekochte Peugot fiets, mee bij de junioren. Mijn eerste training was gelijk op bekend terrein. Via Hoog Soeren en Halte Assel links het spoor over en omhoog richting Radio Kootwijk. De opdracht was simpel: zo hard mogelijk omhoog tot aan het viaduct over de A1. Dit was mijn kans! Het kleine peloton jonge jongens versnelde en ik ging met ze mee. Ik reed bijna helemaal vooraan en voelde de verbazing in mijn rug branden. Wat doet die vreemdeling daar voorin!? Ik voelde mij ongewenst, maar.. met dubbele moraal! Ze moesten er maar aan wennen, dacht ik! Met grote overmacht schakelde ik nog een keer bij en geselde ik mijn pedalen. Driehonderd meter later reed ik helemaal achteraan. Ik passeerde het viaduct met benen van zuur en een flink gedeukt ego.

 

Dit was het dus. De harde wetten van het wielrennen. De romantische gedachte dat mijn lot voorbestemd was, dat ik Neerlands beste renner ooit zou worden omdat ik nou eenmaal gek op wielrennen was én van spaghetti hield, spatte wreed uiteen. Ik was terug op aarde. Ik was niet de opvolger van Leon van Bon.

 

Later bleek dat al die jongens een paar keer week zelfstandig ook nog hun trainingsrondjes maakten, weer of geen weer, zin of geen zin. Na 1 jaar lidmaatschap van de Adelaar en welgeteld 1 wielerkoers verder, hield ik het voor gezien. Dit was niks voor mij!

 

Mijn wielerego was gekrompen. Het enige wat gegroeid was, was mijn bewondering voor wielrenners in het algemeen, en voor Leon van Bon in het bijzonder. Trots was ik! Trots, toen hij zilver haalde in Barcelona, trots op zijn bronzen medaille op het WK in '98 en trots toen hij op een doordeweekse donderdag een touretappe won.

 

De man die derde van de wereld werd, is definitief gestopt. Beroepsrenner af. Leon, je was de beste. Bijna de beste van de wereld, zeker de beste van Nederland en helemaal de beste van Apeldoorn!

 

En als jij weer eens won, dan won ik een beetje met je mee.. En voelde ik mij stiekem toch, samen met jou, de beste van Apeldoorn.

 

 

 Column: Gas erop!      

          schaatsen.nl                Door           Jolanda Langeland,                           26-06-2013 08:00                         

        Hij op zijn historisch tweetaktmotortje, ik op de racefiets. De klik was er vanaf seconde één. Jerry, mijn man voor dertig minuten.      

            

Ik keek hem in de ogen en ik wist dat het goed zat. Hij had een mooie brede rug, blauwe ogen en een perfect opgevoerd motortje. Ik gaf hem een hand, hij pakte de mijne. We stelden ons voor, maar geen van beide verstond iets van de naam. Het maakte niet uit, het geluid van zijn motortje klonk ook fantastisch en Google zou hem een dag later vast wel kennen.
Stayeren was toegestaan, eigenlijk verplicht. Hij voorop, om te zorgen voor de perfecte lijn. Mijn taak? Plakken met mijn voorwiel tegen zijn mooie blauwe spatbord.

Primeur

Het startschot had geklonken en Bedum had de primeur. Tien marathondames, tien stoere mannen en tien dikke, vette ronkende derny’s. Daar waar we normaal de strijd aangaan op het ijs, werd het nu een strijd op de fiets. Een strijd van vrouw tegen vrouw in een spel die derny-coureurs als geen ander kennen.
Af en toe keek hij even over zijn schouder "Gaat ie?" "Jaaaahhh, gas erop", kreeg hij als antwoord terug, waarna hij nogmaals zijn hoofd over zijn schouder wierp en mij zijn mooie brede lach liet zien. Dertig minuten lang waren wij één, hij voorop, ik daarachter. Volgen moest je, afhaken was geen optie, wij gingen voor de winst.

Finish

Met de finish in zicht was het spel gespeeld. Ik moest nog even uit het zadel komen om dik boven de vijftig kilometer per uur zijn wiel te kunnen houden, maar het was genoeg. Hij stak zijn hand in de lucht en ik was kapot. Onze wegen eindigden bovenop het podium, samen aan de champagne en daarna heb ik hem nooit weer gezien. Zijn weg ging terug naar Harderwijk, althans dat stond er achterop zijn spatbord. Ik bleef achter met Google in Bedum. Ik typte in "derny Harderwijk" en ging naar afbeeldingen.
Jerry, wanneer gaan we weer?

GP-Sprint: Lopende band sprinten, sluitstuk in Omnisport.

 

 

10-tallen Prachtsprints, neergelegd door o.a. de WK-kandidaten!

Mooi veld renners en renster aan de start op de laatste GP van dit seizoen. Zeven nationaliteiten, merendeels Elite-renners, waarvan een deel nog aan hun coaches moesten laten zien dat zij het waard zijn om door hun land afgevaardigd te worden naar Minsk voor het WK later deze maand. Zij krijgen hier in een flink aantal sprints die gelegenheid. Een grote Poolse, Tjechische en Nederlandse sprint-delegatie gooiden alle remmen los. Ook een UCI-team liet zien van wanten te weten.

200 meter.

Openingsnummer op de sprintdag zoals gebruikelijk het zetten van een 200 metertijd aan de hand waarvan poules worden samengesteld. Te verdienen punten in de navolgende sprints geven vervolgens recht op promotie naar een “snellere poule”. Het ging dus in vliegende vaart van start waarbij enkelen hun PR verbeterden. Dat die 200 meteruitslag bij de Elite al het podium zou zijn, was op dat moment nog niet te bedenken, maar werd wel realiteit.

Snelste mannen.

De Tsjech Pavel Keleman liet 10,22 op de klokken zetten, een supertijd op de Omnibaan. Matthijs Buchli met 10,34 liet ook zijn huidige prima vorm zien. De Ier Mullan Eoin op 3 met 10,39 en Hugo Haak op 4 met 10,48 volgden in hun spoor. Er bleven van het veld van 50 deelnemers maar liefst een 20-tal onder de 11 seconden. Prima gegeven voor klasse sprints.

Snelste vrouwen.

Bij de vrouwen een gelijke situatie. Ook hier de tijdsnelsten op de 200 meter die het latere podium vormden. Het Chinese duo Guo Shuang en Gong Jinjie als snelsten,11,31 en 11,32, gevolgd door Elis Ligtlee op een keurige 3e plek met 11,63.

Sprints.

Er werd gestreden. Veel close sprints waren er te zien in alle poules. Dank aan de opzet van de GP, in poules met die geringe tijdsverschillen. Verschuivingen na elke ronde, die in de volgende ronde soms weer ongedaan werden gemaakt. Vooral de sprints tussen landgenoten gingen er tegenaan. Daar ging het om WK-tickets. “Niets is nog zeker, beslissingen neem ik pas in de laatste week voor het WK”, aldus de Poolse coach Andrej Tolomanov. Bij de Tsjechen is het net zo, daar is het ook sprinten om een WK-kaartje. Meer kandidaten dan startplaatsen.

WCC.

WCC staat voor World Cycling Centre, een UCI-sprintteam. Coach Tim Carswell (Nw-Zeeland) is met zijn team aan de start. Ook voorbereiding op WK. Zijn team is een UCI-team, waar renners worden ondergebracht waarvan de landen zelf niet beschikken over een sprintteam. Vandaar de nogal diverse paspoorten. Chinezen met o.a. de topvrouwen Guo Zhuang en Gong JinJie (zilver en brons op de O.S.), de Ier Mullan Eoin en de Thai Satjakul Siamglam. Zij trainen in en vanuit Aigle het hoofdkwartier van de UCI. “Met de Ier en de Chinese dames gaan we naar Minsk. Medaille kansen? Zeker met de dames”, meent Carswell.

Oranje.

“Het gaat zoals gepland, de sprintselectie voldoet aan mijn verwachtingen”, laat baancoach René Wolff weten, “ de kandidaten zijn zo goed als klaar voor het WK”. Hij vertrekt met zijn renners vandaag naar Mallorca voor de finishing touch. Vandaar gaat het naar de Wit-Russische baan in Minsk. “Op een dag als vandaag laat ik mijn renners nog even extra tegenstand voelen, dat is mooi en nodig!”

Op de vraag wie er dan meegaan naar het WK, is Wolff onverwacht mededeelzaam met zijn antwoord. De namen van de WK-gangers die hij opsomt zijn:

Sprint: Teun Mulder, Hugo Haak, Matthijs Buchli en Jeffrey Hoogland.

Duur: Dion Beukeboom, Jenning Huizenga, Peter Schep, Wim Stroetinga, Tim Veldt en de dames Kirsten Wild en Amy Pieters.

Afsluiting:

Dat waren de wedstrijden van het seizoen 2012/2013 in Omnisport. Bedankt mensen van de Adelaar, de vrijwilligers, de baancommissie. Bedankt renners, dat jullie zo veel mooie wedstrijden hebben laten zien. Dank aan de juryleden, dank aan Libéma. Dank ook aan bloemenhuis Margriet, die zichzelf ook een bloemetje mag geven. Kortom dank, ook aan iedereen die nog niet is genoemd. Graag tot ziens ergens op de weg of straks weer op het mooie hout voor een nieuw seizoen! Tot ziens!

Uitslagen/Results uitslagen GP Sprint-PDF

 

 

 

Even nagenieten: Succesvol NK-baan voor de Adelaar!

 

IMG 7267

Vol Omnisport

Nou nee, maar zeker een voor 2/3e gevuld Omnisport (in tijden niet gebeurd), gaf toch wel een schitterende ambiance aan het NK 2012-2013. Eindelijk weer eens een oorverdovend enthousiasme op de piste voor de deelnemende renners en rensters. Vooral de laatste dag met topsprints en de koppelkoersen bracht het publiek op de banken, of liever gezegd, deed hen van de klapzetels opstaan, waarbij een enkeling even later vergat dat het klapstoelen betrof waarop men zat.

 IMG 7394 

 

IMG 7373IMG 7281

Vraag?

Vraag blijft echter boven de piste hangen of veel toeschouwers nu alleen voor Vos & Bos kwamen of voor alle disciplines? Hopelijk kunnen we vaker zo’n massa verwelkomen om van de baansport te genieten in 2013!

IMG 7316

 

 

Pluspunten!

Opvallend op dit NK met name de resultaten van de Adelaar jongeren, al terecht vernoemd op de Adelaar site. Truien en medailles voor Daan, Elis, Justin, en Arjan geweldig gedaan én nog een hele wielertoekomst voor zich. Ook eer voor de coaches die ze in de blijkbaar juiste richting hebben gecoacht.

 

IMG 7365

 

 

 

Na uren noeste arbeid ook een verdiende podiumplaats voor Adelaar Yondi Schmidt. Good-Old Leon van Bon wist zich in de Madison ook een weg naar eremetaal te racen met Jonkman. Onverwacht, maar des te mooier!

IMG 8553

 

 

Pers.

Er werden heel veel schitterende plaatjes geschoten in en rond het Siberisch hout. Geschreven werd er ook. De broeders van de NOS waren er wel, maar hadden slechts oog voor het duo Vos & Bos. Dat doet geen recht aan alle anderen in het zadel. En da’s jammer!

IMG 8022

 

 

 

 

 

 

Nog een punt: Men had meer en vaker de publiciteit kunnen zoeken voor het NK van start ging, want je verkopen mag best, je hebt immers wat te bieden op de wielerbaan.

IMG 8258

 

 

Jaïr.

Jaïr Tjon En Fa, wat had ik hem graag in de competitie van het NK zien deelnemen. Wat had hij kunnen bereiken tegen een Hugo, een Matthijs en een Hylke, onze topsprinters. Had hij die trui kunnen pakken? Jaïr mag niet vandaag. Heel simpel, zijn paspoort is Surinaams. Dat heeft zo zijn consequenties en dat weet hij ook.

 

 

 

 

 

 

 

Maar als er een prijs bestond voor de snelste sprinter van dit NK, dan was die prijs voor Jaïr, want er was niemand die zo snel de 200 meter trapte als hij ( 72,361 km/u). Er moet echter voor de eerlijkheid wel bij vermeld worden, dat hij gelanceerd werd door de derny van Fred Buitenhuis.

IMG 7403

 

IMG 7380IMG 7833

En nu?

En nu, hoe gaan we de kalender op de Apeldoornse baan volmaken? Het voorjaar 2013 ziet er minder bedeeld uit hoort men vertellen. Zou zonde zijn voor een club met zo’n piste. Misschien zit er nog er wat in het vat, laten we het hopen, want zo’n evenement als waarmee 2012 werd afgesloten smaakt voor een ieder naar meer!

551151 4855238536908 1599195277 nIMG 8138

 

Beste wensen allemaal!

 

Tekst en Foto’s: Fred Draisma, meer foto’s op www.fwd-photo.nl

 

15-12-2012

 

Superpopulaires Sprint: Vernieuwd recept & wat lekker!

 

Maandagavondje: 33 sprinters op full speed, wat een schouwspel!

 

Derny-sprint?IMG 7358

 

In de aankondiging op de baankalender van de Adelaar stond het Superpopulaires Sprintprogramma uitgebreid aangekondigd. Inhoud: Tijdrit,… is duidelijk. Kampfsprint, …vertaling niet zo nodig, ook gesnapt. Koppeltijdrit, … spreekt voor zich.

 

 

Maar een tijdrit over 4 ronden, waarvan drie achter de derny, met twee dernys tegenover elkaar in de baan met één renner erachter, dat stelt toch even een paar voorstellingseisen aan de grijze cellen onder de valhelm. Maar, zoals het meestal gaat, zien doet snappen. De Adelaars die dit verzonnen hadden, hadden deze sprintopzet voor het laatst bewaard, … en dat hadden ze goed gezien.

IMG 7390

 

 

Elite/Vrouwen/Junioren/Nieuwelingen.

 

De 250 was, voor onze Surinaamse Adelaar Jaïr Tjon en Fa, onthoud die naam. Met 11,08 zette hij zich eenvoudig op plek één. Onze Belg, bijna thuis in het Omnisport, Jordy Vrancken zat er niet zo heel ver achter met 11,74. De net 15-jarige Sam Ligtlee zat hem weer op de hielen met de keurige notatie van 11,83. Agnes Ronner “is back” en beëindigde als vierde haar 250 meter ook binnen de 12 sec. Ze bleef er 0,01 binnen. De koppel tijdrit was weer voor de thuisclub. Daan van Norden en Sam Ligtlee regelden dat en peurden de rapste tijd uit hun lijf.

 

Terug bij de Derny-sprint.IMG 7395

De apoteose, of te wel het afsluitende hoogtepunt van de avond, werd gaandeweg duidelijk aan publiek, jury en overigen. Breedzwaaiend en dravend regelde de bedenker van deze opzet nog even de puntjes op de bekend “i”. Wat voorgetoverd werd, waren na 3 rondjes achter de derny, hi-speed-sprints. Renners hingen schuin in de bocht, door niemand gehinderd. Verschroeid rubber was er nog net niet te ruiken. Maar wat een spektakel en wat een tijden en wat een mooi gezicht. “Tachtig stond er op mijn teller toen ik Jaïr los moest laten. Vol gas ging mijn Derny”, aldus een laaiend enthousiaste Fred Buitenhuis (Derny-rijder). Conclusie van de “Dirigent van Dienst” van Bon: “Dat willen we toch? Snelheid en nog meer snelheid, sprinten ís snelheid! Mooi hè!

IMG 7250

 

Tekst en foto’s: Fred Draisma, meer foto’s al op www.fwd-photo.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08-12-2012

NK-kwalificaties, -13C buiten, binnen + 18C in Omnisport

 

Werken en doseren op de 4 kilometer kwalificatie NK.

 

Maar eerst: Theo is back!

En daar is hij weer. Theo Methorst staat er weer fier bij en voelt zich als nooit tevoren na een paar omleidingen in zijn frame laat hij weten. Nog even rustig ân als het kan. Volgens mij word je dat op de foto door de arts van dienst ook verteld. Goed je weer te zien!

IMG 7159

 

 

 

 

 

 

 

4 Zware kilometers.

Binnen onder het besneeuwde dak van het Omnisport wordt er tijdens deze zaterdagse 4 km kwalificatie druk gewerkt om binnen de gestelde kwalificatie tijden te blijven. En dat het af en toe lijden met een dikke ij is, is na afloop overduidelijk af te lezen aan de koppies. Yondi Schmidt hangt zelfs na zijn race als een ko-geslagen bokser in de touwen.IMG 7133

 

Doseren.

Massage, warmdraaien en concentratie en de laatste instructies van begeleiders om, vooral bij deze slopende 4 km discipline, niet te hard van stapel te lopen, want het gaat ozo makkelijk voor het gevoel in de eerste 2 km. Vervolgens moet je je winst vaak weer afgeven in de laatste km.

 

Belofte Jan Willem van Schip (3 km) had daarom ook al gauw het lek boven van zijn rit. Al uitblazend en met zere benen de volgende uitspraak: “De ronde na de start was al 1,1 sec. te snel, veel te snel. Dat corrigeer je niet zo maar! Leer voor de volgende keer”, aldus de student uit Wageningen.

 

8 x geslaagd.

Resultaat? 8 man mogen ook naast de al geselecteerden naar het NK wat betreft deze loodzware km-discipline. Zij bleven binnen de stelde Limiet van 4.49. Dion Beukeboom met 4:35,21 was de rapste van de Elite, gevolgd door de succesvolle 6-daagse renner Didier Caspers met 4:39,00. Zijn 6-daagse maatje Melvin van Zijl, 4:44,92 bleef ook binnen de marge. Helemaal zuinig deed Patrick Bos.1/100e binnen de limiet. Hoe doe je dat.

 

Yondi Schmidt bevestigde zijn duur vermogen met 4:43,95. Jesper Asselman deed er 1¼ sec. langer over. En was tevreden. Jasper Bovenhuis was ook niet voor niets gekomen en slaagde eveneens voor deze proef. En Steven Lammertink zette 4:41,08 neer. Een dag later slaagde hij ook voor de 1 km. evenals Adelaar Thomas van Ee. IMG 6825

“Of er toch nog niet- gekwalificeerden mogen starten op het NK zal aan de programma ruimte liggen. Dat is wel vaker gebeurd”, laat van Ee weten in de hoop dat hij alsnog op de 4 km. van start kan gaan op het NK.

 

Noemenswaard.

Bij de nieuwelingen ging het erg rap vergeleken met vorig jaar. Het ging gemiddeld 1 à 2 sec. sneller in de 500 meter discipline. En, beste lezers da’s niet niks. Mooiste van het verhaal is wel dat de Adelaar nieuwelingen met de neus vooraan reden en de plaatsen 1, 3, 10 en 16 bezetten in de rij van 33 deelnemers. Sam Ligtlee met 35,49 aan kop, Luc Grefte (pr) met 36,00 op 3, IMG 7155

Wouter Engelman 10e en Jaimy v.d. Velden Dos Santos halverwege het veld op 16. Compliment voor die gasten en hun trainers. Mooi licht aan de horizon, of te wel door de ramen van de thuisbaan.

Conclusie: We zien genoemden zeker weer met rugnummers opgespeld in Omnisport in de dagen tussen Kerst en de jaarwisseling bij het NK.


 

Tekst en foto’s: Fred Draisma. Meer foto’s op www.fwd-photo.nl

 

 

 

23 t/m 25-11-2012

GP-Sprint: Strijd om UCI-punten met 56 Sprinters uit 9 Landen

 

Waardering en erkenning.

Pluim op de “fietshelm” van de AR & TV De Adelaar voor hun wedstrijdideeën en de vertaling ervan in GP-sprintraces, een injectie voor het baanwielrennen. De erkenning door de UCI van de GP-sprint, maakt het Adelaar-initiatief helemaal af. Ook de vaderlandse sprintploeg van René Wolff stond vrijdagavond en zaterdag aan de start. IMG 6660

 

Volle bak.

Het was voelbaar dat het er om ging in deze 2-daagse. Bekende en minder bekende opponenten maakten de renners zeer alert. De 200 meter kwalificatie liet zien dat er een tiental Eliterenners binnen 11 sec. finishten. Prima wedstrijdvooruitzichten. Matthijs Buchli met 10,635, was de snelste in de openingssessie.

 

IMG 6795 

Sprints.

Het viertal Sebastian Döhrer(D.), in een Zwitserse ploeg ondergebracht, Jaïr Tjon en Fa (Sur.), Matthijs Buchli (Ned.) en Itmar Esteban(Sp.) gingen uiteindelijk de strijd om de podiumplaatsen aan. Buchli was de sterkste in de strijd om plek 3. De strijd om de hoogste trede resulteerde zelfs in een derde rit en eindigde na spannende strijd tussen de reus uit Duitsland en de kleine rappe Surinaamse Adelaarrenner in een zege voor onze Oosterbuur.IMG 6588

 

Keirin.

Bij de Keirin moest dezelfde Sebastian Döhrer alleen Rigard van Klooster van de Ned.selctie voor laten gaan in zijn weg naar het podium. Plek drie was voor David Sojka (Cze.) Bij de dames liet Yvonne Hijgenaar zien dat ze nog steeds menigeen de baas was en finishte in de Keirin als 1e voor Elis Ligtlee en de Engelse Rachel James.

 

Veni, vidi, vici.

Bovenstaande gold voor Wereld en Olympischkampioen Ed Clancy. Na kort geleden in Glasgow al weer in de medaille pot te hebben gegrepen, was het hier in Apeldoorn ook al weer raak. Hij vetscheen alleen op de kilometer aan de start. Op de tijd die hij neerzette heeft vervolgens het hele veld zich stukgebeten. Met 1.02,420 kwam Hugo Haak er nog het dichtst bij met 1.02,949. “Een tevredenstellende tijd voor mij”, aldus Haak.

 IMG 6624

Clancy: “Ik wil kijken of de switch van duur naar sprint wat voor me is. In februari beslis ik of ik verder ga met de sprint. De teamsprint is het mooist. We moeten wel een nieuw team opzetten. Waarom sprint? Ik vond het tijd voor een nieuwe uitdaging en op de weg hoef ik het niet te zoeken, dat ligt mij niet!”. In de verdere toekomst wil hij betrokken blijven bij het baanwielrennnen, “Maar, dat is nog ver weg. Voorlopig zijn ze nog lang niet van me af!”,sluit hij het bliksem bezoek aan Omnisport af. En weg is ie, veni,vidi,foetsie!

 

Nat. selectie.

“ We hebben deze wedstrijden weer nodig, als tussenstap na een krachttrainingsfase”, meldt sprintcoachIMG 6761 René Wolff. “We gaan nu rustig opbouwend naar het NK toewerken eind december en volgend jaar staat er Mexico de wereldbeker en Minsk, met WK op het programma, genoeg om voor te gaan dus! Gelukkig hebben we goede aanstormende jonge renners als van ‘t Hoenderdaal, Hoogland en Hommes (3x H dus), die hun neus al aan het venster steken”.

 

IMG 6798

Conclusie GP-sprint.

Geslaagd evenement met goede en uitdagende bezetting én gedegen organisatie. Verdient een vaste plaats op de UCI-kalender. De UCI-punten zorgden bovendien voor een internationaal en concurrerend veld. Dat is mooi en er wordt zo veel ervaring opgedaan, goed voor de renners én het baanwielrennen. Dus: ….GP-Sprint,.houden zo!

 

Tekst en foto’s: Fred Draisma. Foto’s op www.fwd-photo.nl

 

 

 

19-11-2012

Superpopulaires “Duur” ook over een andere boeg!

 

Top-baanprogramma a.s. weekend in Omnisport met o.a. GP-sprint.

 

IMG 6391

“Pilot”.

Het “poule-systeem” heeft zich bij de Sprint inmiddels wel bewezen. Het systeem, na een eerste race een indeling maken op sterkte, snelheid en mogelijkheden, vergroot de competitie, daagt uit en doet renners groeien. Gisteravond is er dan ook een “pilot -Superpopulaires Duur” verreden.

 

 

“Jammer dat we wegens ziekte een aantal deelnemers moesten missen. Ook waren er enkelen naar Mallorca vertrokken i.v.m. trainingskampen. Hierdoor waren de groeps indelingen wat aan de krappe kant, ook al waren er 29 startnummers uitgedeeld ”, aldus de organisatie. “Het gaat zeker een vervolg krijgen, want koersen met min of meer gelijk gestemden werkt motiverender, dan wanneer je te makkelijk naar de streep rijdt of wanneer je bijv. te snel op een ronde wordt gezet”.

 

 

Programma van de pilot “Duur”.

Er werd gestart in 3 groepen met na ieder wedstrijdonderdeel promotie of degradatie naar een hogere of lagere poule. Scratch, Puntenkoers, Afvalkoers, Onbekende afstand en als afsluitend nummer de Koppelkoers had men te koersen. Een enveloppe was er voor iedere winnaar van een onderdeel. Conclusie: Een formule met uitdagende mogelijkheden! Uitslagen van maandagavond bijgesloten.


 

Brons op de Scratch.IMG 6273

Het was het enige medailleresultaat in Glasgow voor de Oranjeafvaardiging.

Apeldoorner Roy Eefting was de enige die een plak in zijn bagage mee terug nam. Gisteravond was hij alweer in Omnisport, niet om te fietsen, maar om zijn vriendin te supporten. “Net voor de laatste ronde van de scratch reed ik in Glasgow nog op het “blauw” én achterin. Alles of niets dacht ik toen maar en overvleugelde het gehele veld bijna. Het verbaasde me, dat ik zo sterk reed en het podium voor elkaar kreeg, brons!” Roy gaat verder trainen richting NK waar hij de duurnummers gaat rijden. Eefting hoopt dat het zó goed met hem gaat, dat hij voor het WK geselecteerd wordt.

 

 IMG 6331

 

GP-sprint en Baltic City Track Tour.

Dit weekend van vrijdagavond t/m zondagmiddag barst het Omnisport van de baanwedstrijden, te beginnen met de GP-Sprint. De GP-Sprint is nu een UCI-Status klasse 3 wedstrijd. Dat betekent dat er punten te verdienen zijn voor deelname aan de wereldbeker.

O.a. Olympisch en Wereldkampioen uit Groot-Brittannië Ed Clancy IMG 7621zal aan de start verschijnen, evenals de nationale sprintselectie, uitgezonderd Teun Mulder die nog altijd in Japan aan het Keirinnen is. Verder zijn er renners uit o.a.Tsjechië, Frankrijk, Zwitserland en Spanje.

 

 

 

Kom kijken! En er zijn nog enkele stoelen vrij!

 

 

 

Tekst en Foto’s: Fred Draisma, foto’s op www.fwd-photo.nl

 

 

 

11-11-2012

Jeugd & Nwl. van start bij “de Adelaar” op Sprint-nrs.

 

Sam Ligtlee, de snelste van 40 enthousiaste sprintertjes!

 

 IMG 6102

 

Zondagmiddag: 40 Fietsjes, 40 helmpjes en 40 coureurtjes met hun clubcoaches op het middenterrein. Officials en vrijwilligers van de Adelaar aan het werk. Een helemaal echte setting, échte wedstrijden.

 

 

 

Plezier en progressie.

 

“Animo? Volop aanwezig bij deze jeugd. Snelheid vindt de jeugd prachtig. Dit volledige sprintprogramma van vandaag slaat dan ook geweldig aan. Veertig aanmeldingen uit alle hoeken van het land, geweldig”, aldus Bondstrainer Jan de Graaf. “Het is niet alleen maar kennis maken. Het is belangrijk dat ze van jongs af aan ook de officiële baanregels leren kennen”, vertelt de Graaf verder. “Het is een rol van de officials om de jeugd op een prettige manier wegwijs te maken. Ook is het van groot belang, om het plezier bij de jeugd erin te houden. Daarom altijd een positieve benadering. Lol in je sport moet blijven! We willen doorgroei, we willen dat ze op de fiets blijven. Ook op de andere banen, Amsterdam en Alkmaar zijn initiatieven wat de jeugd betreft. In december kwalificatie wedstrijden van deze Jeugdcategoriën en Nieuwelingen voor hun NK in februari”.


 

De Adelaar 2e.

 

De Adelaar is bij de verkiezing van de Wielervereniging van het jaar achter Het Snelle Wiel uit Bladel als 2e geëindigd. Proficiat, ook aan de nr.3 de Noordbikers.

 

De Adelaar voert als kernwoord “Verbinden” in het vaandel. Veel ouders e.a, ook van andere verenigingen, waren onder de paraplu van de Adelaar, zichtbaar actief en ondersteunend bezig op deze zondag. Maak mensen betrokken, haal ze erbij, dat werkt!

IMG 6176

O.a. dhr. Seelen van de Batauwers was happy in zijn nieuwe rol: “Positief betrokken hier en daardoor ook meer bij de club. Meedoen, belangrijk voor de vereniging, voor de jeugd en natuurlijk ook voor onszelf!”. Een zichtbaar resultaat hiervan is dat een aantal verenigingen reeds gezamenlijk een “training ploegenachtervolging jeugd” heeft opgezet. Mooie initiatieven, goed voor het baansport!

 

 

Resultaten?

 

Bij het kopje uitslagen vindt u het volledige overzicht van de verreden wedstrijden. Eén resultaat verdient het om toch naar voren te worden gehaald, namelijk de 200 meter vliegende start van sprinttalent van de Adelaar, Sam Ligtlee: 200 meter in 11,748 sec. Nu hij wat langer op de baan bezig is komen de resultaten en lijkt hij dezelfde weg(baan) op te gaan als zus Elis.

IMG 6722

“Ik had niet zo veel tegenstand vandaag, dat was wel jammer, ik was bijna 2 seconden sneller op de 200 meter”, deelde Sam min of meer teleurgesteld mee over het gebrek aan concurrentie. Dat hij verder heer en meester was op alle wedstrijdonderdelen zondag was dan ook niet verwonderlijk. We zullen meer van hem horen!

 

 

 

 

Tekst en Foto’s: Fred Draisma, meer foto’s op www.fwd-photo.nl

 

 

 

 

 

03-11-2012

Mooie Derny-finale in strijd om NK Amateur Duur titel!

 

Sprintjeugd uit de regio maakt programma toch compleet!

  

Sprinters niet, duurrenners wel!

Dat de strijd om de Amateur Baansprint-titel 2012-2013 niet doorging wegens te geringe deelname, werd al heel snel vergeten afgelopen zaterdagmiddag, bij het zien van de strijd tussen het twaalftal Amateur duurrenners dat wél aan de start stond. En, … er werd strijd geleverd tot aan het bittere eind toe.

 

 IMG 5851

 

Organisatie.

De Adelaar had deze strijd op zaterdag gepland i.p.v. de maandagavonden in de voorgaande jaren, om tegemoet te komen aan de bezwaren tegen dat tijdstip. “En wat krijgen we nu van enkelen te horen, had het maar op maandag georganiseerd”, aldus een licht teleurgestelde van Bon.”Het valt niet mee om het voor iedereen goed te doen! We vullen nu het programma prima op met jeugdsprints. De jeugd hier uit de buurt wil wel! Zo hebben we toch een volwaardig baanprogramma”.

 IMG 6045

 IMG 5792

 

 

 

Niveau.

Christiaan Bosch, voormalig titeldrager, laat weten dat hij blij is met het concurrerende veld van vandaag. “Duidelijk hoger niveau vergeleken bij vorig jaar. Alleen jammer, dat wij allen nog te weinig bezig zijn geweest op de baan. Volgend jaar een maandje verder op de kalender, kan dat?”

 

 IMG 5807

 

Omnium.

Te rijden: Scratch, Afvalrace, Puntenkoers en tot slot achter de Derny’s. Al na de eerste twee disciplines werd de toon gezet. Direct al zichtbare podiumkandidaten: Edwin van Beek, Christiaan Bosch en Dennis Raadtgever voormalig Eliterenner uit Kapelle. Deze laatste maakte duidelijk, dat hij de topkandidaat voor de titel was. Ook de puntenkoers was voor hem. Achter de Derny liet hij zien, dat hij voldoende inhoud uit het wegseizoen over had om laat in de koers met 67 per uur het dichtgesloten veld naar zijn hand te zetten. Adelaar-vertegenwoordigers Patrick van Gortel en Ivo de Wilde kon helaas geen potten breken en moesten tevreden zijn met een resp. 9e en 11e plaats. Trainingsbaan bij de hand heren én …. volgend jaar nieuwe kansen.

 

 

IMG 6678 

De nr. 1

Dennis Raadtgever: “Mijn 2e trui. Ik ben dus niet voor niets vanuit Zeeland komen aanrijden. ’t Is voor mij zo wie zo al een prima jaar. Tien zeges op de weg en het klassement van ZW Brabant gewonnen. En dan deze titel op de baan er nog bovenop, geweldig mooi!”

 IMG 5959 

Conclusie: Mooie baandag. Kan zo weer op de kalender volgend jaar. En als het even kan, aangevuld met flink aantal Amateurs die voor de sprinters-trui willen gaan. Kom op!

 

 

Tekst en foto’s: Fred Draisma. Voor veel meer foto’s: www.fwd-photo.nl

 

22-10-2012

De Adelaar had de jeugd weer in hun Wielerhuis!

Geslaagde 3e editie van de Jeugddriedaagse dit weekend verreden.

 

Mooi aantal jeugdigen aan de start.

IMG 5248

 

Je zag het eigenlijk direct al in één blik, groot aantal jonge fietsers op het Apeldoornse Ovaal. Zesenzestig baanfietsers en -fietsters plus de nodige begeleiding en officials aan het werk.

 

 

IMG 5221

Drie dagen trainen, leren en wedstrijden rijden. Geweldige promotie voor het jeugdbaanfietsen. Jeugdleden van talrijke verenigingen draaiden met 100% inzet hun rondjes, begeleid door een ruim aantal trainers, die het gehele toernooi het wielervolkje zonder ongelukken over de planken liet rijden, een prestatie op zich.

 

 

Ploegenachtervolging.IMG 6572

Je kunt geen baandiscipline bedenken of deze werd tijdens de Jeugddriedaagse verreden door de Categorie 3 t/m de Nieuwelingen. Men vond tijdens de voorbereiding van deze 3-daagse dat er nog een spectaculair onderdeel van het baanwielrennen bij kon op het programma. En zie, nu in deze derde editie, is er dat onderdeel, een ploegenachtervolging, ingepland. “Vooral het leren bezig te zijn in ploegverband is iets nieuws voor de baanjeugd. Leren om af te lossen, leren om rekening met elkaar te houden, want finishen doe je minstens met z’n drieën”, aldus van Bon. “Volgend jaar beslist weer op de agenda, prachtig!”

IMG 5576

 

 

 

Een trainer.

 

We spreken nog even met oud-wielrenner en jeugdtrainer Erik Cent van de Zwaluwen. “Deze 3-daagse is prachtig. Ook wij uit Almelo zijn erg blij met deze baan. De jeugdinitiatieven spreken me als jeugdtrainer al helemaal aan. Wat een leerschool voor de jeugd! Talentjes zie je hier zo maar over de baan flitsen. Misschien dat de 2e dag van deze happening wat lang was, maar vooruit, door de bank genomen, pet af.”

 

IMG 5248

 4e Editie?

 

Jazeker, die komt er. Maar of het programma voor de jeugd uitgebreid gaat worden met bijv. de koppelkoers? Nee, dat toch maar niet, ’t was mooi genoeg zo!

 

Tekst en Foto’s: Fred Draisma, meer foto’s op www.fwd-photo.nl

 

IMG 5631

IMG 5446IMG 6642

 

 

 

14-10-2012

Baanweekend: o.a. Clubkampioenenschappen Adelaar

 

Ook Jeugd in “Landelijk Jeugdtoernooi” aan het werk in Omnisport.

 

De poorten van de Omni-wielerbaan zijn definitief geopend voor dit baanseizoen. Hoewel er al weer tijden getraind wordt op het Apeldoornse hout, omzomen nu ook de KNWU-officials de piste om de wedstrijden vast te leggen. Wedstrijden die moeten laten zien, dat alle trainingsarbeid omgezet kan worden in klinkende tijden of in winst op de diverse disciplines.

 

Clubkampioenen.

Om maar direct de knuppel in het wielerhok te gooien, moeten de planners van de thuisvereniging gedacht hebben: We willen aan het begin van dit winterseizoen weten wie de clubtitels mogen dragen van De Adelaar en zijn negen omliggende vrienden-wielerverenigingen. Zaterdag is er dan ook flink gekoerst door een veertigtal renners om die eervolle vermelding achter hun naam in de boeken te krijgen.

Om enkele winnaars te noemen: Bij de vrouwen Adelaar Agnes Ronner, die de weg weer helemaal terug heeft gevonden na al het blessureleed en op alle vier te verrijden onderdelen de buit binnen haalde. . Bij de Elite heren deed Niels van Otterloo hetzelfde. Beloften titels gingen naar Thomas van Ee, die zondag ook al weer zijn neus liet zien in Alkmaar, en Melanie Klement.

 

Opvallend.

Opvallend nieuwe verschijning op de Omnisport-piste was zaterdag de Surinaamse sprinter Jaïr Tjon en Fa. De nog net geen 19-jarige heeft onderdak gevonden in de schaduw van de Apeldoornse baan. Trainen en studeren zijn de zaken die hem hier nu volledig in beslag gaan nemen. Mooi dat een knaap uit een land zonder iets wat op een wielerbaan lijkt, toch komt bovendrijven.

Na wegtitels o.a in zijn vaderland, vervolgens uitgeweken naar Florida om daar het baansprinten te trainen. Daar pakte hij en passant de Keirin-titel titel Florida 2011 mee en voegde deze aan zijn palmares toe. In Alkmaar is hij al aan de start verschenen begin deze maand. Of van daaruit dan ook de Victory begint houdt de toekomst nog even verborgen, maar vast staat dat hij een heel groot talent is en zich nu al kan meten met onze nationale sprintselecties. Ook de Keirin is hem niet vreemd liet Jaïr afgelopen zaterdag zien. Deze won hij toch maar heel mooi van een drietal Oostelijke Beloften. Ook de 200 meter vliegende start was voor hem in de schitterende tijd van 10,793, oftewel ong. 67 kmh. Dat doet niet iedereen hem zo maar na.

We zullen dit talent volgen. Google zijn naam maar eens om meer van hem te weten!

 

Landelijk Jeugdtoernooi.

Op de zondag volgde dit weekend het afwerken van een vijftal disciplines voor de Cat. 4 t/m/ 7 en Nieuwelingen tijdens het Landelijk Jeugdtreffen. Een zinvolle ontmoeting, vooral om naast vele trainingsuren wedstrijdervaring op te doen. Mooie wedstrijden die veel kennis opleveren voor de jeugd zelf, maar zeker voor de begeleiders en trainers. Het komt nog te weinig voor dat er in toernooisfeer gesprint wordt, de keirin wordt verreden, een afvalwedstrijd en een puntenkoers afgewerkt wordt en dat er tot slot van de dag nog een tijd moest worden gezet op de 200 meter. En is het niet prachtig om een dag bezig te zijn met onze jeugd, gericht op de toekomst van het baan fietsen?

 

Tekst en Foto’s: Fred Draisma, meer foto’s op www.fwd-photo.nl

 

Uitslagen clubkampioenschappen klik hier.

 

 Column: Theo Oudshoorn

Wielerbaan 1

 

 Deze week (13 september)overleed een van de meest markante renners
Theo Oudshoorn 
Zijn verhaal is een column waard

Theo Oudshoorn, 75 jaar, Wielrenner categorie masters 60+
Oudshoorn1

De Uithoornse Wieler Trainings Club werd 75 jaar geleden opgericht en is tot op de dag van vandaag een zeer actieve vereniging. Een van haar wielrenners heeft dezelfde leeftijd. 75 Jaar en nog steeds beoefent hij deze intensieve wedstrijdsport. We laten hem graag aan het woord.


Waardoor is je lidmaatschap bij de UWTC ontstaan?
Vanaf mijn zeventiende jaar reed ik al met een paar vrienden regelmatig lange afstanden. Maar omdat ik altijd zo hard reed raadden zij mij aan om aan wedstrijden te gaan deelnemen. Daarvoor had ik een licentie nodig van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) en daarvoor moest ik lid zijn van een vereniging. In 1956 sloot ik me aan en ik ben nooit meer weggegaan.


Je bent getrouwd met Alie Zeldenthuis. Was dat de voorzienigheid?
Zij draagt die naam maar ik de daad. Van de negen dagen was ik er acht weg. Ik was werkzaam in de bouw. Dat betekende 's morgens om 6 uur naar je werk en toen werkten we nog door tot 5 uur in de middag. Vanaf mijn werk ging ik direct door naar wedstrijden. Ik nam een heel brood mee want tijd om eerst warm te eten was er niet. Ik kwam pas thuis als de kinderen al op bed lagen. Als de wedstrijden ver uit de richting lagen, overnachtte ik bij een boer in de hooiberg. Alleen als het prijzengeld wat hoger was, dan kon ik me een treinrit veroorloven.
Ik trainde heel erg veel. We reden vaak met zijn vieren, non-stop 120 km naar Zwolle. Deden daar dan een kop koffie en toen weer terug. Er waren geen fietspaden. Op de Zuiderzeestraatweg konden we dan wel eens uren achter een vrachtwagen blijven hangen. Die reden toen toch niet sneller dan 60 km per uur.


Houdt gezonde voeding je op de been?
Ik vind het allemaal onzin. Ik ben nooit moeilijk geweest met eten, vroeger kreeg ik altijd opgewarmde prakkies en van het bestaan van een bidon had niemand gehoord. Het drinken tijdens fietsen werd zelfs afgeraden. Je zou er verslapte benen van krijgen. Nu is alles uitgekiend en moet je zoveel liter water per dag drinken, ik doe er niet aan mee. Vitamines A, B en C zitten volgens mij voldoende in mijn dagelijkse maaltijden anders zou ik toch nog niet steeds zo presteren.


Heb je veel in de sport verdiend?
Ik stel niet zoveel eisen maar toch kon ik de kost niet verdienen. Ik ben hooguit handig met een aantal zaken omgegaan. Doordat ik het boerenbedrijf inruilde voor werk in de bouw verdiende ik wat meer en bovendien had ik meer vrije tijd om te trainen.
Ik heb wel overwogen om prof te worden maar daar verdiende je het zout in de pap niet. Je kreeg je onkosten betaald en je kleding maar je moest je eigen sponsoren zoeken. Daarom ben ik altijd amateur gebleven. Het prijzengeld in de jaren negentig was best aardig. Voor die tijd kreeg je premies in natura. Diverse schemerlampen, grote lappen stof waar je kleding voor het hele gezin van kon naaien of een zak aardappelen. Dat was ook zo handig meenemen op je fiets.


Wat is het gekste wat je deed op de fiets?
Begin jaren zestig deed ik alles op de fiets. Een auto had ik niet. Eerst op de fiets naar een wedstrijd toe, dan wedstrijd rijden en daarna weer op de fiets terug. Ik wil altijd wel winnen ja en zeker vroeger kon ik slecht tegen mijn verlies. In een massasprint ging ik altijd 'onderdoor'. Jargon voor het nemen van de kortste weg in de bocht. Dat is een aangeboren talent en door wat timing en inzicht aan de dag te leggen heb ik veel wedstrijden gewonnen. Gerrie Kneteman was daar heel jaloers op.
Maar mijn doorzettingsvermogen heeft me veel publiciteit opgeleverd. In Brabant kreeg ik de bijnaam Morres mini. Ik reed daar een keer een wedstrijd mee waarin alles fout ging. Ik belandde in het korenveld en mijn fiets natuurlijk kapot. Er stond veel publiek langs het parcours en een politieagent hield een oogje in het zeil. Ik wilde de wedstrijd uitrijden en vroeg of ik zijn fiets mocht lenen. Gelukkig kreeg ik hem zover maar ik was zo klein dat ik niet op het zadel kon. Ik heb toen met mijn been onder de stang door de wedstrijd uitgereden.


Je bent binnen de vereniging nu ook trainer van de junioren. Vind je dat de huidige wielrenjeugd is verwend?
Nou dat wil ik niet zeggen. De tijden zijn veranderd, financieel is het allemaal wat beter en de jeugd heeft een veel bredere interesse. Wielrennen is onderdeel geworden van een groot sportaanbod. Vroeger reden we wel 80 tot 90 wedstrijden per seizoen, nu zijn dat er nog geen 50.
Ze hebben het wel makkelijker. Als ik zie wat ouders allemaal voor hen doen, ze worden met de auto naar wedstrijden gebracht en ze zijn wat makkelijker in het nakomen van afspraken. Als ze ingeschreven hebben voor een wedstrijd wordt er 's morgens eerst op buienradar.nl gekeken of ze wel gaan. Vroeger kreeg je een boete van f. 25,00 als je niet op kwam dagen.


Welke andere activiteiten heb je naast je sport binnen de UWTC?
Bij de junioren ben ik trainer en ik geef spinninglessen aan de dames. Maar ik zit ook in de onderhoudsploeg. Elke maandagmorgen ben ik op het parcours met bezem en grasmaaier bezig maar elke avond ga ik even in het clubgebouw langs om te kijken of er klachten zijn over de spinningfietsen. Iedereen rekent op mij: als het piept of kraakt, het is Theo die het maakt.