Limburgs goud op NK tandetandemrijden

Limburgs goud op NK tandetandemrijden

MEGALAND Aldo Klomp en Bjorn Demas leveren dé prestatie van hun wielerloopbaan

Bron: met dank aan het Limburgs Dagblad.

Tandemrijden is passie en compassie subtiel in elkaar gevlochten. Dat bleek gisteren tijdens het NK in Landgraaf, waar de Limburgers Aldo Klomp en Bjorn Demas verrassend goud veroverden. door Ton Reijnaerts Soms krijgt een mooi sportmoment de volle glorie die het verdient. Zoals gisteren op de wielerbaan van Megaland, waar voorrijder Aldo Klomp (36) uit Beek en zijn visueel gehandicapte partner Bjorn Demas (28) uit Maastricht dé prestatie van hun gezamenlijke wielerloopbaan leverden en gevoelsmatig de wielerhemel inreden. De vreugde en ontlading bij beide coureurs was navenant. Aldo Klomp kreeg het zelfs even te kwaad. „Hier had ik niet van durven dromen.” Aldo Klomp koerst al sinds hij negen is. Op zijn 17de werd hij Nederlands juniorenkampioen.

De wielerbelofte brak nooit echt door. Koersen kon en kan hij, maar wat betreft doorzettingsvermogen schoot de renner (die nog altijd bij de elites rijdt en bij TWC Maaslandster Zuid-Limburg samen met Tjarco Cuppens als wegkapitein fungeert) vaker tekort. Maar gisteren ging alles naar wens. foto Laurens Eggen Collega-wielrenner Thomas Reiff bracht Aldo Klomp drie jaar geleden in contact met zijn overbuurman Bjorn Demas. De Maastrichtenaar is geboren met nystagmus, een oogziekte die een trillend oog veroorzaakt. Zijn zichtvermogen schat Demas zelf in op 20 procent. Demas is dol op sport. Via een talentdag van NOC*NSF kwam hij erachter dat hij talent voor wielrennen heeft. Individueel wielrennen met een visuele handicap is echter onmogelijk. Tandemrijden bleek dé oplossing. Een partner vinden is echter niet altijd even gemakkelijk.

Aldo Klomp, die in het verleden al vijf jaar met de blinde wielrenster Esther Crombach tandem had gereden, („gemengd tandemrijden mag tegenwoordig niet meer”) toonde zich drie jaar geleden spontaan bereid om de taak op zich te nemen. Privé én op de fiets klikte het meteen tussen ‘machinist’ Klomp en ‘stoker’ Demas. „Ik hoef alleen te sturen, te schakelen en te remmen, Bjorn fietst”, grijnsde Aldo Klomp vooraf. In de koers bleek dat toch een tikkeltje bezijden de waarheid. Maar hard ging het. De concurrentie had het nakijken. „Aldo was super, maar voor iemand die pas ruim twee jaar tandem fietst, was ik ook niet slecht hé!”, lacht Bjorn Demas. „Dit was écht top, een enorme impuls ook voor onze grote droom: deelname aan de Paralympics in Rio, in 2016.” De Nederlandse kampioenen tandemrijden Aldo Klomp en Bjorn Demas hebben de Paralympics van 2016 in Rio de Janeiro als ultiem doel.

Aldo is een van onze leden is die al meer dan 25 jaar aan de Adelaar is verbonden.