Wedstrijdinformatie

wedstrijdinformatieMocht onze clubcompetitie je enthousiast hebben gemaakt om wedstrijden te gaan rijden? We helpen jou graag op weg. Bij specifieke vragen, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., AJT wedstrijdcoordinator.

Je wilt wedstrijden rijden. Maar wat is er dan allemaal te regelen?
Om wedstrijden te mogen rijden moet je de volgende zaken geregeld hebben:

  • Licentie aanvragen.
  • Een transponder met een chip voor op je fiets aan te schaffen
  • Je fiets aanpassen naar het juiste verzet.
  • Inschrijven voor wedstrijden.
  • Clubkleding aanschaffen.

Wegwedstrijden

Vanaf april tot en met september worden er door het hele land jeugdwegwedstrijden georganiseerd waaraan je mee kunt doen. Dit kan vanaf 7 jaar. Je kunt je zelf inschrijven voor wedstrijden en op eigen gelegenheid gaan. Neem je licentie mee naar de wedstrijden die je hebt ingeschreven. Deze moet bij de wedstrijdtafel ingeleverd worden om een rugnummer te ontvangen.

Landelijke en districtswedstrijden
Alle landelijke wedstrijden zijn te vinden op de site van de KNWU. Iedere leeftijdsgroep heeft een eigen wedstrijd en is onderverdeeld categorieën. Om deel te kunnen nemen heb je een KNWU wedstrijdlicentie nodig.

Regionale wedstrijden
Dit is in regio Oost de Oostelijke jeugdcompetitie. Dit zijn laagdrempelige instapwedstrijden waarbij de jeugd wordt ingedeeld op uithoudingsvermogen, niet op leeftijd. Om deel te kunnen nemen heb je een KNWU basislidmaatschap nodig. Ben je lid geworden van de Adelaar, dan heb je al een KNWU basislidmaatschap gekregen. Voor de data ga naar wedstrijdkalender of http://www.ojc.nu/.

Buitenlandse wedstrijden
Als je mee wilt doen aan een wedstrijd in het buitenland, moet je club daarvoor toestemming vragen aan de consul of de districts-jeugdcommissie. Meestal is dat een formaliteit, maar het komt ook voor dat het wordt geweigerd. Ook is het verstandig te onderzoeken met welk verzet je mag rijden in het buitenland.

In winter rijden we op de baan of in het bos. Meer daarover weten? Kijk bij algemene informatie.

Een licentie aanvagen?
Om deel te kunnen nemen aan de wedstrijden dien je eerst een licentie aan te vragen bij de KNWU. Ben je lid geworden van de Adelaar, dan heb je een KNWU basislidmaatschap gekregen met daarbij de inlogcode van 'Mijn KNWU'. Hiermee kom je in je eigen omgeving van de KNWU. Bij kopje licentie(s) kun je vervolgens met een aantal stappen (zoals gezondheidsvragen, pasfoto en incasso) de licentie aanvragen. Bekijk van te voren in welke categorie je komt te rijden. Tevens dien je zelf een transponder [My Laps] met een chip voor op je fiets aan te schaffen of te huren. 
Meer informatie over licenties en transponder vind je op de site van de KNWU.

Clubkleding 
Meer informatie over clubkleding kun je hier vinden. De meeste kleding gaat minimaal 2 wielerseizoenen mee. Het dragen van de clubkleding is tijdens wedstrijden verplicht! In het seizoen 2017-2018 is er voor iedereen nieuwe clubkleding van Bioracer deze is online te bestellen via een speciale webshop.

 
Nationale Kampioenschappen op de weg
Eén keer per jaar worden er Nationale Kampioenschappen (NK) op de weg gehouden. Omdat er veel meer jeugdrenners zijn dan er aan het NK mee kunnen doen, moet je jezelf daarvoor plaatsen. Dat kun je doen tijdens aangewezen districtswedstrijden die worden gehouden in de maanden maart, april en mei. Je kunt in die wedstrijden punten verdienen en er wordt eind mei een klassement gemaakt. Elk district krijgt een aantal plaatsen toegewezen, en die worden op basis van dit klassement ingevuld.

Als je mee mag doen aan het NK, krijg je van de KNWU een uitnodiging. Meisjes hebben een eigen Nationaal Kampioenschap op de weg.


Pech tijdens wedstrijden
Het kan gebeuren dat je tijdens een wegwedstrijd pech krijgt met je fiets, of dat je valt.
Als je behoort tot categorie 1, 2, 3 of 4, en je krijgt pech tijdens het eerste gedeelte van je wedstrijd, dan mag je meedoen bij de volgende categorie of serie. Maar: je wordt dan niet in de uitslag opgenomen. Ook zul je wat eerder de wedstrijd moeten verlaten. Buiten mededinging meedoen, mag overigens niet bij nationale kampioenschappen.

Als je behoort tot categorie 5, 6 of 7 is het anders geregeld. Je mag dan van materiaal verwisselen. Je kunt een ander wiel in je fiets zetten, of desnoods een andere fiets nemen. Let er wel op of je nog steeds het goede verzet hebt! Als het parkoers korter is dan 2,5 km, hoef je zelfs geen haast te maken. Je mag dan een rondje overslaan en weer aansluiten bij de groep waarin je zat.  Maar: dat mag weer niet tijdens de laatste 5 km en de laatste 5 ronden! Dan moet je snel verwisselen en direct verder rijden. Er zit echter een addertje onder het gras: de jury moet hebben gezien dat je pech hebt en de reparatie of het verwisselen moet gebeuren op een door de jury of organisatie aangewezen plaats. Het reglement zegt dat de pech door de jury moet zijn geconstateerd en erkend. Als de pech je eigen schuld is, bv. omdat moeren niet goed vastzaten, dan kan de jury weigeren je een ronde vergoeding te geven.

En als je valt? Dan geldt hetzelfde als bij materiaalpech. Natuurlijk moet het voor de jury duidelijk zijn dat je echt bent gevallen.

Onderhoud van je fiets
Om deel te kunnen nemen aan de trainingen (en wedstrijden) dient je fiets in goede staat te verkeren. Een goede staat van onderhoud betekent:
• banden met daarop voldoende profiel en voorzien van een goede bandenspanning (tenminste 5 atm. of bar) Controleer ook regelmatig op aanwezigheid van kleine steentjes;
• balhoofd zonder speling;
• goed werkende stuurinrichting;
• goed werkende reminrichting (remmen goed afgesteld, remblokjes met voldoende profiel);
• een goed werkende schakelinrichting;
• klikpedalen en pedalen zijn op elkaar afgestemd en functioneren goed;
• ketting is goed gevet en niet versleten;
• de maat van de racefiets is passend voor de renner (de fiets moet aangepast worden aan de renner, en niet andersom!);
• de racefiets waarop wordt gereden is schoon en kraakvrij.

Advies nodig over een fiets, spreek de jeugdcommissie aan of neem contact op!