Wedstrijdvormen

See for English below!

We kunnen de baanwedstrijden verdelen in drie groepen:


1. de sprintonderdelen

2. de duur onderdelen

3. een combinatie van sprint en duur

1. Tot de sprintonderdelen behoren:
- individuele sprint + 200 m. kwalificatie

- teamsprint

- keirin

- tijdrit (500 m of 1 km)

 

2. Tot de duuronderdelen behoren

- individuele achtervolging

- ploegenachtervolging

- scratch

- puntenkoers

- koppelkoers

 

3. Het Omnium - gecombineerde onderdelen sprint en duur

- vliegende ronde 250 m

- puntenkoers

- afvalkoers-elimination

- individuele achtervolging

- scratch

- 1 km tijdrit

(de afstanden zijn aangepast, zowel bij de mannen als de vrouwen)

Hieronder vind je, in willekeurige volgorde de beschrijving van diverse onderdelen, die al dan niet Olympisch zijn, maar wel behoren tot de onderdelen van de wereldkampioenschappen.

 

De Sprint

De sprint is een wedstrijd die meestal over drie ronden wordt gereden. Het aantal ronden is afhankelijk van de lengte van de baan.
Meestal vertrekken de renners langzaam en proberen zij elkaar de ongunstige koppositie op te dringen. Na het afleggen van een halve baanronde mogen de renners maximaal 2 x per wedstrijd stilstaan (surplace). Zij mogen zich niet vasthouden aan de balustrade, of een voet aan de grond zetten.

Zie een klassieke surplace van Olympisch Kampioen Vanni Pettenella 1964. Klik hier

Sprints worden in principe nooit overgereden: valpartij veroorzaakt door een renner: dan v olgt diskwalificatie in de uitslag of als men het zelf veroorzaakt: dan is het een wedstrijdincident.

De sprint wordt beschouwd als het koningsnummer op de baan.

Sprintindelingen worden gemaakt n.a.v. 200 meter kwalificatietijdritten met vliegend vertrek.

• Nakano Koichi Japan - 10 jaar achtereen Wereldkampioen Sprint op de baan.
• Jan Derksen 3 x wereldkampioen: 1 x als amateur - 2 x als prof.
• Arie van Vliet
• Theo Bos

koichi1

Nakano Koichi

Voor het bekijken van een sprintwedstrijd Klik hier

 


Madison-Koppelkoers:

Koppelwedstrijden (Américaines), verreden tussen ploegen van twee of drie renners. Een van hen doet steeds actief aan de wedstrijdjacht mee. Men lost elkaar af door afduwen of door handslag. Het is een spectaculair en snel nummer dat vaak het hoofdnummer van de zesdaagsen is. In 1899 werd voor het eerst in het beroemde Madison Square Garden een echte zesdaagse gefietst. Charley Miller won met Philip Waller. De madison was geboren: de naam voor de koppelkoers komt dus uit Amerika. In 1932 werd de eerste zesdaagse in Nederland verreden in Amsterdam.

Beroemde zesdaagse renners:

• Patrick Sercu
• Klaus Bugdahl
• Rene Pijnen
• Peter Post
• Bruno Risi
• Franco Marvulli

Bruno Risi

Voor het bekijken van een koppelkoers of madison Klik hier

 


Keirin:

De oorsprong van deze wedstrijden achter de derny ligt in Japan. Daar worden honderden wedstrijden per jaar gereden en kan men gokken op de winnaar. Er komen 6 tot 8 renners aan de start. Er wordt een derny ingezet, waar de renners verplicht achter plaatsnemen. De aanvangssnelheid is laag, maar wordt steeds verder opgevoerd. Op 2 ½ ronde voor het eind gaat de derny uit de baan en maken de sprinters de wedstrijd, vaak onder bloedstollende omstandigheden, af. De derny kan ook worden vervangen door levende gangmaking.

Beroemde keirinrenner:

• Teun Mulder

Voor het bekijken van een keirinrace Klik hier

Sprint Coach Video's

Teamsprint:

Bij de teamsprint rijden er drie renners (M) of twee renners (V) in de baan.  De wedstrijd gaat over drie/twee ronden. De eerste ronde wordt door alle renners afgelegd. Daarna verlaat één renner de baan en wordt de race voortgezet met de twee/een overgebleven renners. Na weer een volle ronde te hebben gereden is het de laatste renner die overblijft en uiteindelijk de tijd van het team neerzet.

 

Teamsprint Start van Nieuw-Zeeland

Bekijk hier hoe de teamsprints werden verreden in Omnisport tijdens de Junioreninterland Klik hier

Bekijk hier hoe het Britse team start bij de teamsprint Klik hier


Eliminationrace:

De eliminationrace of afvalwedstrijd is altijd spannend. Telkenmale wordt een renner, of meerdere renners, uit de wedstrijd genomen als ze als laatste hun achterwiel over de streep zien gaan. Er zijn allerlei variaties mogelijk: elke ronde afvallen, om de ronde afvallen, één renner valt af, meerdere vallen tegelijk af, koppelafvalkoers. Geen los staand onderdeel van kampioenschappen, maar altijd boeiend om te zien. Het peloton rijdt vaak heel compact bij elkaar en het is zenuwslopend om te zien hoe sommige renners zich nog in de wedstrijd trachten te houden. Het onderdeel is overgenomen in andere sporten als schaatsen en skeeleren.
De afvalkoersd is een onderdeel van het Omnium.

 

Voor het bekijken van een Eliminationrace/afvalkoers Klik hier


Dernyrace:

Een derny is een historisch Frans gangmaakmotortje. Het werd zo beroemd dat de merknaam later voor alle gangmaakmotoren werd gebruikt. Derny (1938-1958) was een Frans motormerk van Roger Derny en zonen. De naam is vooral bekend van de lichte (100 cc) tweetaktjes die als gangmaakmotor bij het wielrennen op de baan worden gebruikt. Ze werden geïntroduceerd in 1938 en waren bestemd voor de wegwedstrijd Bordeaux-Parijs. De motor kwam van Zürcher. Het merk Derny werd zo bekend door zijn gangmaakmotoren dat ook machines van andere merken Dernymotoren werden genoemd.

Beroemde gangmakers:
• Bruno Walrave
• Joop Zijlaard
• Noppie Koch
• Joop Stakenburg

 

Dernykoers
Bekijk een dernykoers Klik hier

 

Achtervolging:

Achtervolging (poursuite) over een afstand van 4 km (amateurs), 3 km (dames) of 5 km (profs). De renners starten niet naast elkaar, maar elk aan één zijde van de baan. Gewonnen heeft de renner die zijn tegenstander heeft ingehaald of de afstand het eerst heeft afgelegd. Tactiek speelt vrijwel geen rol. Naast individuele achtervolging kent men ploegachtervolging voor amateurs over 4 km. Een ploeg bestaat uit vier rijders. De tijd van het als derde eindigende ploeglid geldt als de tijd van de ploeg.

Beroemde achtervolgers:
• Tiemen Groen
• Vlatislav Ekimov
• Rudi Altig
• Henk Nijdam
• Graeme Obree
• Chris Boardman

 

Individuele achtervolging Jack Bobridge Australië

Bekijk een individuele achtervolging Klik hier

Bekijk een ploegenachtervolging Klik hier


Scratch:

De scratchwedstrijden zijn betrekkelijk nieuw. In feite is het één grote pelotonssprint die ongeveer 10 - 15 ronden kan duren. Het gaat snel en de renners moeten direct alert zijn op datgene wat er om hen heen gebeurt.

Bekende scratchrijders:


• Marianne Vos Wereldkampioene scratch in Apeldoorn 2011

 

 

Scratchrace: een pelotonsrace over een beperkt aantal ronden.
Hoge snelheid in deze verlengde "sprint" of "verkorte" pelotonsrit, altijd spectaculair!

 

Tijdritten:

De naam zegt het al: een rit waarbij het om de tijd gaat. Verschillende afstanden worden als tijdrit op de baan gereden:

• 500 meter voor dames
• 1000 meter voor de mannen

 

Puntenkoers
Een wedstrijd waarbij de behaalde punten in de sprints doorslaggevend zijn.

Om de tien ronden wordt er gesprint. De eerste renners in de sprint verdienen punten: 5-3-2-1 punt.
Wordt er een ronde voorsprong genomen, dan krijgt/krijgen die renner(s) 20 puntenextra en doet het hele peloton weer mee voor punten.

Bekijk hoe Marianne Vos Wereldkampioen werd in 2008 in Manchester. Onvergetelijke beelden! Klik hier

 

 


Capraces:

In feite zijn we in staat om van alle soorten wedstrijden Capraces te maken. Wat is filosofie achter de capraces?
U zit als toeschouwer te kijken naar een snelle sport, waarbij, als je even in de enorme complex niet oplet, kwijt bent wie er aan de leiding is, sterker u wilt uw "eigen renner" aanmoedigen, maar waar zit hij?
En dat hebben we voor u opgelost.
We gebruiken bij de Capraces vier dingen:
1. de Baltus Cap
2. de speciale truien
3. de speciale helmen
4. de Joker


De Baltus Cap.

Wij hebben voor u 5000 caps liggen in 12 verschillende kleuren. U kunt zo'n cap aanschaffen voor 5,00 euro.
Waarom zou u dat doen?
a. u maakt kans om bij de capraces een prijs te winnen. Dat kunnen kleine, maar ook grote zijn, net wat beschikbaar is.
b. u kunt in dit seizoen op maandagavond gratis naar de populaires als u die cap draagt.
c. u kunt korting krijgen bij andere, door de Adelaar georganiseerde, evenementen.

Hoe gaat dat in zijn werk?
De speciale truien.
De renners dragen in de capraces speciale truien. Die truien hebben 12 verschillende kleuren en nummers en corresponderen met de kleur van de caps. Wint een renner met de blauwe trui en heeft u een Baltuscap gekocht met dezelfde blauwe kleur, dan maakt u kans op een prijs. Nogmaals, dat kan van alles zijn: van gereedschap tot bloembollen, van sleutelhanger tot personal computers! Dat gaan we ook doen met de dernywedstrijden.

Alle 12 eigen gangmakers hebben een Araihelm met, u raadt het al, 12 verschillende kleuren, die weer corresponderen met uw cap. Wint de gangmaker met zijn renner de Baltus Caprace, dan kunt u weer een prijs winnen. Mooier mogen we het niet maken.


En de joker?

De joker maakt het voor de renners mogelijk iets extra's te verdienen. Als u op de tribune een extra prijs ter beschikking wilt stellen, dan kan dat. Dat mag een geldprijs zijn, maar ook een concreet aanbod: fietsbanden, taarten, kaarten voor de bioscoop, het maakt niet uit. U maakt dat kenbaar aan de organisatie, die daarvoor de joker bij de baan plaatst. De renners weten dan: opgelet er is iets extra's te verdienen: aan de bak!!! U kunt dus middels de Joker de wedstrijd vanaf de tribune beïnvloeden en een extra impuls geven. Een samenspel tussen u en de renners, en u kunt er beiden beter van worden!!

Krol

 

          Trackraces in English

Track racing dates back to the end of the nineteenth century. The first World Championships were held in 1895. Track cyclists are powerful athletes, generally with far more muscle bulk than “road racers”.

TEN EVENTS DIVIDED INTO THREE FAMILIES :

 

SPRINT EVENTS
INDIVIDUAL SPRINT (part of the Olympic programme):

Qualification consists of flying start 200 m time trials. These are followed by knockout heats of 2-3 laps. The best two riders fight it out in the final. Sometimes riders will come to a standstill in an effort to make their
opponent take the lead, which is the least advantageous position before the final sprint to the finish line.

TEAM SPRINT (part of the Olympic programme):

This speciality is raced by teams of three riders over three laps of the track (for women, 2 riders over 2 laps). Each rider leads for a lap before dropping back. After the heats, the 2 best teams line up to contest the final.
Those who registered the 3rd and 4th fastest times meet up in a B final which decides the last place available on the podium.

KILOMETRE (or 500 m for women):

This is an individual time trial from a standing start. The competitor with the fastest time is the winner.

KEIRIN (part of the Olympic programme):

Keirin racing originated in Japan. Between 3 and 7 riders compete in a sprint race of 600-700 m after having followed in the slipstream of a pacing motorbike for the first 1,400 m. The motorbike gradually increases the speed from 30 to 50 km/h (25 to 45 km/h for women). 

 

ENDURANCE EVENTS

INDIVIDUAL PURSUIT :

Two riders start on opposite sides of the track and compete over 4 km (3 km for women). The winner is the rider who manages to catch his/her opponent or who records the fastest time.

TEAM PURSUIT (part of the Olympic programme):

Two teams of 4 riders (3 riders for women) start on opposite sides of the track and compete over 4 km (3 km for women). The winning team is the one that manages to catch its opponents or that records the fastest time.

POINTS RACE :

The final result is determined according to points gained during sprints (one every 10 laps on a 250 m track) and by laps won. At the UCI World Championships, the distance is 40 km for men and 25 km for women.

MADISON :

Up to 18 teams of two riders take part in this relay race contested by means of intermediary sprints. While one team member races, the other slows down to take a rest.The classification is established according to the distance covered and the points won in the sprints. The Madison is held over distances of 25-50 km for Elite Men depending on the competition.

SCRATCH RACE :

This is a race for up to 24 individual riders over 15 km for men and 10 km for women. The first lap is neutralised.  

 

COMBINED EVENT 

OMNIUM (part of the Olympic programme):

The omnium is made up of 6 events and is disputed over 2 consecutive days.

The final classification is established by adding up the finishing places in each event. The winner is the rider who has the lowest total.

Men :

• Flying lap

• Points race (30 km)

• Elimination race

• Individual pursuit (4 km)

• Scratch race

• Kilometre time trial

Women :

• Flying lap

• Points race (20 km)

• Elimination race

• Individual pursuit (3 km)

• Scratch race

• 500 m time trial