GRAVELLEN

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

De uitgestrekte Veluwe is het gravel-paradijs van Nederland. De eindeloze paden door de Kroondomeinen, de afwisselende Loenermark of the steile beklimmingen van de Posbank, al dit Gravel-plezier ligt op fiets-afstand vanuit Apeldoorn, wellicht wel de Gravel-hoofdstad van Nederland.

Als grootste wielervereniging van Apeldoorn heeft de Adelaar ook veel gravellende-leden. Met grote regelmaat gaan gravel groepen op stap en hebben we een serie mooie routes gemaakt allemaal startend vanuit Apeldoorn.

Mocht je meer willen weten over het gravelen bij de Adelaar neem dan contact op met gravellen@adelaar.org

Alvast veel gravel-plezier toegewenst.

AR & TV de Adelaar Gravelroute

De AR&TV de Adelaar Gravelroute vertrekt bij het clubhuis van de Adelaar in het Orderbos aan de rand van Apeldoorn. Op werkdagen is hier ruim voldoende gelegenheid om te parkeren. Op de zaterdagochtenden kan het wel eens druk zijn met andere sporters.

De route duikt gelijk na de start al het bos in. Via makkelijk te fietsen bospaden voert de route richting Radio-Kootwijk. Hier zie je het oude zendgebouw al van kilometers afstand liggen, als een vreemde mastodont midden op de hei. Na radio Kootwijk fiets je over een mooi gravelpad langs schietterrein de Harskamp. Aan de rand van dit schietterrein lopen wilde Winsenten. Je moet er vaak even voor kijken, maar met wat geluk kan je ze wel zien.

Via mooie, goed lopende gravelpaden fiets je via hei bij Uddel, richting de Kroondomeinen.  In de Kroondomeinen ligt een schitteren netwerk van mooie lange glooiende gravelpaden. Met een beetje geluk kom je ook nog een van de wolven tegen die hier wonen. Slingerend door dit mooie bos gebied rijdt je via Hoog-Soeren weer terug richting Apeldoorn.

adelaar1
adelaar2
adelaar3
adelaar4
adelaar5
adelaar6
Merida GravelRide

Deze route start bij het Merida Experience Center in Apeldoorn. Als het Experience Center open is, kan  je voor de start je alvast verlekkeren aan de nieuwste Merida fietsen. Of als je bij terugkomt een nog mooiere of snellere gravelfiets wil hebben, kijk dan eens naar de Merida Silex GravelBike. In de omgeving van het Experience Center is ruim voldoende parkeergelegenheid. Vanaf de start duikt de route al snel het bos is. Via een afwisseling van bos en gravelpaden voert de route richting Kootwijk. Langs het Kootwijksezand gaat de route verder richting Harskamp en daarna naar Otterloo. Bij Otterloo gaat de route door het natuurgebied De Planken Wambuis, een heel oud en afwisselend gebied. Via de rand van Ooserbeek en Arnhem gaat de route naar Schaarsbergen. Na een lange Gravelstrook kom je bij de oude vliegbasis van Deelen. Op weekend dagen is hier een klein museum en kan je ook nog koffie drinken. Via wellicht een van de mooiste en langste gravelpaden van Nederland, door het DeelerWoud fiets je weer terug naar Apeldoorn.

MERIDA SILEX: EVERY ROAD IS YOURS

De veelzijdige SILEX gravelbike is een ware alleskunner. Met een comfortabele geometrie en stabiele rijeigenschappen is de SILEX dé perfecte partner voor lange en avontuurlijke gravelritten. Dankzij extra montagepunten voor dragers en/of bidonhouders is de SILEX ook geschikt voor meerdaagse bikepacking avonturen. Stanaard is de SILEX voorzien van 700x38C banden, maar het frame biedt ruimte voor banden t/m 700x42C voor nog betere off-road prestaties.

merida4
merida3
merida2
merida1
Autohuis Eickhof Gravelroute

Autohuis Eickhof GravelRoute – Autohuis Eickhof bevind zich in Apeldoorn Zuid. In de buurt van Eickhof is er voldoende ruimte om te parkeren. Zeker in de weekenden. De route voert via een afwisseling van gravel en boeren landwegen richting Deventer, waar de IJssel wordt overgestoken.

Via mooie paden en wegen maakt de route een lange lus door de achterhoek, om uiteindelijk via een aantal landgoederen bij Zutphen de IJssel weer terug over te steken. Na het oversteken van de IJssel gaat de route via makkelijk lopende wegen richting Klarenbeek. Net voordat je terug bent in Apeldoorn kom je nog door het Beekbergerwoud een heel mooi natuurgebied waarbij je ogen te kort komt om al het moois te zien.

Deze route is makkelijk te fietsen, ook als het eens wat nat is in het bos is deze route een prima optie voor een heerlijke dag gravellen.

Annatommie Gravel

Deze route heeft een heel afwisselend karakter. De route vertrekt bij Medisch Centrum Annatommie in Apeldoorn Noord (makkelijk te bereiken via Afslag Apeldoorn Noord op de A50) in de buurt van Annatommie is ruim voldoende parkeergelegenheid.

Via afwisselende paden aan de rand van Apeldoorn fiets je richting Busloo, en via landelijk gebied richting Deventer, waar je de IJssel over steekt. Hierna kan de Gravel-Pret echt beginnen, net onder Deventer liggen kilometers mooie gravelpaden die door een heel mooi afwisselend landschap voeren.  Via het Twente kanaal gaat de route richting de Lochemse berg, hier liggen een paar mooie uitdagende trails voor de gravelbike.

Via mooie gravelpaden door de achterhoek komt de route weer terug in Deventer. Waarna de route langs het vliegveld van Teuge weer terug in Apeldoorn komt. Deze route is 125km lang en is een geweldige mix van mooie gravelpasen, afwisselende landschappen en mooie bos-passages.

Bisterbosch GravelRide

Deze route start bij Makelaardij Bisterbosch in Apeldoorn. De route loopt grotendeels door de Kroondomeinen, wellicht wel het mooiste gravel-gebied van Nederland. Vanuit Apeldoorn Noord-West, loopt de route via de mooie buitenwijken van Apeldoorn richting het bos.  Via het mooie stadspark, Berg en Bos gaat de route richting Hoog-Soeren, hierna blijft het klimmen en bereik je na zo’n 10km het Aardhuis, dit ligt op het hoogste punt van de Veluwe, namelijk op 110meter. Na het Aardhuis daalt de route de West-kant van de Veluwe af, richting het Uddeler-Meer. Vlak voordat je hier bent draait de route weer terug richting de Kroondomeinen. Hier tref je lange, mooie lopende gravelpaden aan.

Wie denk dat Nederland vlak is komt hier van een koude kermis thuis. Lange lopende beklimmingen en afdalingen volgen elkaar op. Via het bos naast Hoog-Soeren loopt de route weer terug richting Apeldoorn. Deze route is maar 50km en heeft veel makkelijk lopende paden. De hoogte-meters maken het toch nog een pittig rondje.

Mocht je overwegen om te verhuizen naar de mooiste Gravel-omgeving van Nederland, of al in Apeldoorn wonen en op zoek zijn naar een goede betrouwbare Makelaar, stap dan eens binnen bij Bisterbosch.  De Gravellaar’s die gedurende kantooruren de Bisterbosch-route gereden hebben, kunnen na afloop gratis een kop koffie komen drinken bij ons op kantoor. U bent alvast van harte welkom.

FuturumShop GravelRide

Deze route begint bij FuturumShop, de wel bekende online winkel voor al je buitensport en fietsmaterialen. FuturumShop bevindt aan de Zuid-West rand van Apeldoorn, makkelijk te bereiken vanaf de A1. In de buurt is ruim voldoende parkeergeledenheid. Nadat je door Ugchelen bent gefietst krijg je gelijk al de eerste gravelstroken voor de wielen.

Via het landgoed Bruggelen fiets je richting de Woeste Hoeve. Vanaf de Woeste Hoeve draai je waarschijnlijk een van de mooiste en langste gravel-paden in Nederland op, het pad door het Deelerwoud. In dit gebied lopen Schotse Hooglanders, dam- en edelherten en veel wilde zwijnen. Bij het museum van Vliegbasis Delen kan je nog even een koffie-stop inlassen. Hierna gaat de route verder via gravelpaden todat je bij Schaarsbergen bent. Via de zijkanten van de Posbank rij je richting de Loenermark. Ook hier tref je weer veel mooie lange gravelpaden aan.

Nadat je de Groenendaalseweg bij het Ereveld Loenen overgestoken bent rij je langs de Loenense waterval en de daaruit voortvloeiende spreng via Beekbergen weer terug naar Apeldoorn. Dit is echt een geweldig mooie gravelroute met veel mooie lange gravelpaden door een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Nysingh GravelRide

Deze route start midden in het centrum van Apeldoorn. In de buurt is er een parkeergarage waar je eventueel je auto kan parkeren. Je verlaat Apeldoorn via de westkant en duikt daar gelijk het bos. Via het z.g. Willemsbos rij je richting Halte Assel, waar je al een koffiestop zou kunnen inlassen. Na Assel rij je richting Kootwijk, waarbij je vlak langs de grote zandverstuivingen fietst. Hier is het echt even de moeite waard om te stoppen en om wat mooie foto’s te maken.

Via mooie bos- en gravelpaden fiets je richting Stroe.  Hierna loopt de route via een afwisseling van fiets-, bos en gravelpaden verder richting Putten. Vlak voor Putten krijg  je nog een leuke singletrack voorgeschoteld. In Putten rij je dwars door het dorp en is er voldoende gelegenheid voor een koffiestop.

Na Putten gaat de route verder via het Speulsebos richting het Swolsegat, weer een leuke techinische afwisseling in de route. Hierna gaat de route weer via makkelijk lopende paden richting Halte Assel. Na Assel ga je via een leuke slingende single track langs de spoorlijn weer richting Apeldoorn. Maar voordat je bij Apeldoorn bent maakt de route nog een lusje richting Hoog-Soeren en rij je via die kant weer Apeldoorn binnen. Via de mooie rustige buitenwijken van Apeldoorn rij je weer terug naar het centrum, waar volop mogelijkheden zijn om op een terrasje nog na te genieten van deze prachtige rit.

VanBonSport Gravelrit

Deze rit start bij VanBonSport in Apeldoorn. Mocht je voor het vertrek erachter komen dat je nog iets mist, kan je altijd daar snel nog even iets moois voor je fiets aanschaffen. Langs het kanaal rij je al snel Apeldoorn uit richting het Beekbergse Woud. Via een lange gravelstrook rij je richting Klarenbeek. Via de hooilanden gaat de route via gravel en rustige asfaltwegen naar Hall.

Bij Hall duikt de route weer het bos in, via leuke paden met hier en daar een single-track komt de route bij Brummen uit. Na Brummen loopt de route via een afwisseling van bossen en weidevelden weer verder richting Eerbeek.  Na Eerbeek gaat de route verder richting de Loenermark. Via mooie lange gravelwegen door de Loenermark gaat de route langs de Woeste Hoeve weer terug richting Beekbergen en Apeldoorn. Dit is een bijzonder leuke afwisselende route, waar je op plekken komt waar de meeste “locals” zelfs nog nooit geweest zijn.

adelaar7
merida3
Hollander Techniek Gravelrit

Deze route start bij Hollander Techniek in Apeldoorn Noord, makkelijk te bereiken vanaf de snelweg A50 (afslag Apeldoorn Noord) op het industrieterein is voldoende gelegenheid om te parkeren. Via de rand van Apeldoorn loop de route richting Berg en Bos, het mooie stadspark aan de rand van Apeldoorn. Via Berg en Bos loopt de route richting Hoog-Soeren.  Na Hoog-Soeren klimt de route verder, richting het Aardhuis.

Bij het Aardhuis (op 110 meter boven NAP) loopt de route via een lange afdaling richting het Uddelermeer. Een klein stukje verder loopt de route via Garderen, hier duikt de route het bos in, via een lange lus door het Speulderbos gaat de route richting het landgoed Staverden. Na Elspeet duikt de route weer het bos in, dit keer de Kroondomeinen, via mooie lange gravelpaden rollen flink wat hoogtemeters onder de wielen door. Het laatste stukje loopt de route via Wiesel terug richting Apeldoorn. Dit is een buitengewoon afwisselende route, waar mooie bospaden, gravelwegen en hier en daar een single-track elkaar snel afwisselen.

annatomie1
annatomie3
annatomie2
Ruggestee Gravelroute

Deze route start bij de Ruggestee in Hoenderloo. Een prima uitvalsbasis voor een gravelrit, of als je blijft overnachten om een aantal ritten achter elkaar aan te rijden. Na de start vanaf de camping beklim je gelijk de Miggelenberg. Via de rand van Hoenderloo en via een stukje van de vaste-mountainbike-route over het voormalige terrein van het Jongenshuis Hoenderloo rij je richting de boswachterij Ugchelen-Hoenderloo.

Via dit bos loopt de route via makkelijk lopende bospaden richting Apeldoorn. Aan de rand van Apeldoorn maakt de route een klein rondje over landgoed het Willemsbos en het sportpark Orderbos. Hierna loopt de route via de rand van Ugchelen, richting Beekbergen. Na Beekbergen volgt een afwisselend stuk met bos en gravelwegen. Via het lange gravelpad langs de Vrijenberg-spreng beland de route in de Loenermark. Na de Loenermark gaat de route onder de A50 door het Deelerwoud in. Het laatste stukje slingert de route weer door het bos terug naar Hoenderloo.

Op het terras van de Ruggestee is het onder het genot van een welverdient biertje heerlijk bijkomen en kunnen vast de plannen gemaakt worden voor een volgende rit.

Wood55 Gravelroute

Deze GravelRoute start bij Wood55 in Apeldoorn Zuid, tegenover de MacDonnalds. Hier is ruimschoots gelegenheid om te parkeren en ligt direct aan de snelweg A1.  Via leuke paadjes door Apeldoorn en Ugchelen rij je parellel aan de A1, richting het landgoed het Willemsbos, na het oversteken van de A1 loopt de route via brede bospaden verder richting Radio Kootwijk.

Na Radio Kootwijkt gaat de route verder langs het buurschap Gerrits-Fles, met wat geluk kan je hier de Winsenten (Bizons) zien lopen. Via het mooie gravelpad langs het schietterein de Harskamp, gaat de route richting Stroe. Via het bos blijft de route doorlopen richting Nieuw Milligen, hier gaat het serieus klimmen en bereik je na zo’n 40km het hoogste punt van de Veluwe op 110 meter boven NAP.  Via het bos van Hoog-Soeren gaat de route weer terug naar Apeldoorn. Dit is een leuke route, veel afwisslende paden en met 60km voor iedereen goed te doen.

adelaar2
adelaar1
merida3
BUD’s Bikefit GravelRide

Deze route start bij het Adelaar Clubhuis in het Orderbos, aan de rand van Apeldoorn. Via een lang gravelpad vertrekt de route richting Assel. Bij de Spoorlijn loopt de route via een wat technische singletrack. Na Assel gaat de route verder via een mooi bosgebied, waar ook het Kootwijker-veen ligt. Vlak bij Nieuw Milligen steek je de N302 over, via mooie lange gravelpaden gaat de route verder richting het westen. Vlak voor Voorthuizen volgt de route een mooi pad over een oude stuwwal.

Via een afwisseling van gravel, boeren-landwegen en wat asfaltwegen kom je na zo’n 50km in Nijkerk. Dit is een mooie plek voor een koffie-stop. Na Nijkerk volgt er weer een mooi afwisselend stuk, waarbij het landschap van lieverlee overgaat in een bosgebied. In het Sprielerbos liggen weer een aantal leuke kronkelpaden op je te wachten. Langs de rand van Garderen gaat de route richting de luchtmacht basis in Nieuw Milligen. Via Assel en dit keer via het fietspad langs de spoorlijn gaat de route weer terug richting Apeldoorn. Dit is een bijzonder leuke afwisselende route, met niet te veel hoogtemeters, maar wel hier een daar een leuke single-track.

VRAGEN

GRAVELLEN