TRAININGEN

Jeugdwielrennen

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
LEEFTIJD
VAN 7 TOT 12
GROEPSGROOTTE
10 TOT 20 RENNERS
TRAININGEN
1 TRAINING / 1 WEDSTRIJD PER WEEK

Trainen is goed voor je conditie, daar ga je harder van rijden. Maar onze trainers vinden ook andere aspecten belangrijk zoals goed bochten kunnen rijden, dat je handig wordt op je fiets of veilig in een groep kunt rijden. Belangrijk is dat je plezier blijft houden. Ben je wat ouder dan wordt trainen vanzelf serieuzer.

In de zomer
Na het ingaan van de zomertijd starten we met trainen op de weg volgens het  trainingsprogramma van het Adelaar Jeugd Team, vanaf maart gaan we door tot eind september. De trainingen zijn op dinsdag- en donderdagavond. De renners worden ingedeeld in 4 niveaugroepen (groep 1, groep 2, groep 3 en groep 4). De trainingstijden zijn:

  • groep 1: 18.15-19.00
  • groep 2:18.15-19.15
  • groep 3: 19.15-20.15
  • groep 4: 19.00-2015

Iedere nieuwe renner vanaf 7 jaar start, ongeacht de leeftijd in groep 1. Afhankelijk van de vorderingen op het gebied van fietsbeheersing, rijtechniek, inzicht en uithoudingsvermogen kan een renner doorstromen of teruggeplaatst worden naar een lagere of volgende groep. De keuze om je kind naar een andere groep te plaatsen ligt bij de gezamenlijke trainers.

Tijdens schoolvakanties en erkende feestdagen wordt er niet getraind.
In de kalender kun je zien wanneer er jeugdtrainingen zijn.

Trainingslocatie
De training start bij het FSG gebouw aan de Laan van Westenenk.

Graag zien we dat de kinderen die niet mee trainen 1 dag van te voren via de mail worden afgemeld. Hiermee kunnen we alle trainers op de hoogte brengen van de opkomst voor een training. Afmelden kan via dit e-mailadres: trainer@adelaar.org

Trainingswedstrijden WSV de Zwaluwen in Deventer
Op een afgesloten parcours organiseert wielrenvereninging de Zwaluwen in Deventer, ca. zes keer per jaar een trainingswedstrijd: de Jeugd Zomer Avond Competitie (JZAC). Als adelaar jeugd team doen we daar zo veel mogelijke aan mee, insteek van deze wedstrijden is om op een laagdrempelige manier renners kennis te laten maken met het rijden van wedstrijden, of wedstrijdrenners te kunnen laten trainen in wedstrijdverband.

De JZAC vindt plaats op dinsdagavond van 18:30 uuur tot max 20:00 uur. Het parcours bevindt zich op het Sportpark Keizerslanden aan de Borgelerdijk.

Introductielessen voor beginnende jeugdige wielrenners
Drie keer per jaar worden er introductielessen gegeven. In voorbereiding op het trainingsprogramma van het Adelaar Jeugd Team worden kinderen geleerd wat de wielersport inhoudt. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de techniek van het fietsen, ook de geschreven en ongeschreven regels van het peloton, materiaal, kleding en voeding komen aan bod. Daarna kunnen de kinderen gaan deelnemen aan het trainingsprogramma van het Adelaar Jeugd of Opleidingsteam. Deze lessen zijn gericht op jeugdrenners vanaf het jaar dat het kind 7 wordt tot en met 18 jaar. Lidmaatschap van de vereniging is niet verplicht. We raden aan dat ouders bij de lessen aanwezig zijn. Voor meer informatie of aanmelden voor deze introductielessen, stuur een mail naar jeugd@adelaar.org.

Startdata 2020: 12 maart, 14 mei en3 september
Locatie: Clubhuis AR&TV De Adelaar, Sportpark Orderbos 27, Apeldoorn
Tijdstip: 19:00 tot 20:00

Voor deze introductielessen is wielerkleding, handschoenen en helm verplicht. Een racefiets is niet noodzakelijk; met een MTB of sportieve fiets kunnen de lessen ook prima gevolgd worden. Het is handig om een bidon mee te nemen.

Trainingsprogramma Adelaar Jeugd Team.
Het trainingsprogramma voor de jeugd wordt geschreven door KNWU gediplomeerde trainers. Door hen is zorgvuldig nagedacht over het trainingsaanbod voor kinderen op elk niveau. Dit om ze de benodigde vaardigheden aan te leren, maar vooral ook voor conditieopbouw.
Wanneer je wedstrijden gaat fietsen is aanwezigheid bij elke training belangrijk om deze opbouw mee te krijgen en zo te kunnen gaan voor optimaal resultaat.

Trainingskamp
Elk jaar organiseren we in het voorjaar een ‘serieus’ trainingskamp en in het najaar een ‘fun’ trainingskamp voor de jeugd.

Zin om met ons mee te fietsen? Leuk! We zien je graag verschijnen. Heb je een helm, handschoentjes en een racefiets of mountainbike, en ben je 7 jaar, dan ben je klaar om wielrennen uit te proberen. Laat ons weten wanneer je wilt komen door een mailtje te sturen aan jeugd@adelaar.org.

In de winter
Vanaf een leeftijd van 10 jaar is het vanaf september tot en met maart mogelijk om op de wielerbaan van het Omnisport in Apeldoorn te fietsen. Op de dinsdagavond om 18.00 uur zijn er Dernytrainingen voor de oudere jeugd. Op meerdere zaterdagen vanaf 10.00 uur vinden er tevens trainingen voor jeugd plaats. Alle trainingen zijn terug te vinden op de baankalender. De trainingen zijn niet alleen voor leden van A.R. en T.V. de Adelaar. Jeugdleden van alle verenigingen in Nederland kunnen hieraan meedoen.

Voor het fietsen op de baan heb je een speciale baanfiets nodig. Deze kun je zelf aanschaffen, maar ook huren (á ± € 7,00 per keer) op de wielerbaan. Daarnaast heb je een trainings(dag)kaart nodig om deel te kunnen nemen aan de baantrainingen, deze is nodig naast je lidmaatschap van de vereniging. Meer informatie over het baanwielrennen vind je hier.

Verder kan je in de winter gaan veldrijden of mountainbiken. Voor veldrijden zijn er regionale (GOW) en landelijke (KNWU) wedstrijden. Eind januari vindt het NK veldrijden plaats. Meer informatie tref je hier aan.

INTRODUCTIELESSEN

Dit heb je nodig:

MTB/Fiets/Racefiets
Helm
Sportschoenen

Op een aantal momenten in het jaar starten we vier introductielessen wielrennen voor enthousiaste kinderen die deze sport willen leren kennen. Kinderen en ouders wordt geleerd wat de wielersport inhoudt. Met deze lessen kan elk kind goed voorbereid beginnen met wielrennen. Ook is er genoeg ruimte voor de vele vragen van ouders.

HEB JE METEEN EEN RACEFIETS NODIG?

Wanneer je kind enthousiast is over wielrennen ben je als ouder niet meteen geneigd om een (tweedehands) fiets aan te schaffen. Dat begrijpen wij maar al te goed. Graag laat je je kind eerst enkele keren meetrainen. Heeft je kind zelf een mountainbike of iemand in de omgeving, kom daarmee eerst naar de training. Dat kan. Zijn ook die mogelijkheden er niet, neem dan contact op met iemand van de jeugdcommissie op. We kunnen niets garanderen maar wel proberen iets te regelen.

KLEDING

Wanneer je wielrennen wilt uitproberen, zijn de volgende punten in eerste instantie van belang:

  • Het dragen van een goedgekeurde fietshelm is verplicht!
  • Handschoentjes zijn prettig, maar ook verplicht want bij eventuele valpartijen bieden ze bescherming.
  • Je kunt bij kennismaking kiezen om op je sportschoenen te fietsen. Zodra er een beetje ervaring is, gaan wielrenners clickpedalen gebruiken, waar die plaatjes in passen en waarmee de schoenen vast op de pedalen worden gezet.
  • Het dragen van een zonnebril/wielerbril biedt bescherming tegen de ogen, niet alleen tegen zonlicht, maar ook tegen regen, opspringende steentjes of vliegen e.d.
  • De koersbroek draag je zonder onderbroek eronder.

Veiligheid staat voorop!
Bij wegwielrennen is veiligheid belangrijk, daar doen wij als vereniging alles aan om dit te kunnen waarborgen. Ga je een keer meetrainen, controleer dan zelf je fiets goed of laat dit door een specialist doen, om onnodige ongelukken te voorkomen.

WIELRENNEN DOE JE IN DE ZOMER

Het seizoen voor het wielrennen loopt vanaf maart gaan we door tot eind september. Dan zijn er twee keer per week trainingen en kun je wedstrijden rijden.

Begin oktober breekt dan de winterperiode aan waarbij jeugdrenners op de baan kunnen gaan rijden of gaan veldrijden in het bos.

HEB JE VRAGEN?

Hopelijk heeft bovenstaande je voldoende informatie gegeven. Zo niet, neem dan contact op met één van de leden of per mail: jeugd@adelaar.org.

CLUBGEBOUW

A.R. en T.V. de Adelaar heeft een eigen clubgebouw. Het adres van het clubgebouw is:

Sportpark Orderbos 27
7313 HN Apeldoorn
055-3555787

GRATIS

INTRODUCTIE LES

SCHEMA1 MAART T/M
30 OKTOBER
LOCATIEDIVERSE LOCATIES
CONTACT INFOJEUGD@ADELAAR.ORG