Mochten onze trainingen je enthousiast hebben gemaakt om wedstrijden te gaan rijden? We helpen jou graag op weg. Bij vragen, neem gerust contact op.
Je wilt wedstrijden rijden. Maar wat is er dan allemaal te regelen?
Om wedstrijden te mogen rijden moet je de volgende zaken geregeld hebben:
Wegwedstrijden
Vanaf april tot en met september worden er door het hele land jeugdwegwedstrijden georganiseerd waaraan je mee kunt doen. Dit kan vanaf 7 jaar. Je kunt je zelf inschrijven voor wedstrijden en op eigen gelegenheid gaan. Neem je licentie mee naar de wedstrijden die je hebt ingeschreven. Deze moet bij de wedstrijdtafel ingeleverd worden om een rugnummer te ontvangen.
Landelijke en districtswedstrijden
Alle landelijke wedstrijden zijn te vinden op de site van de KNWU. Iedere leeftijdsgroep heeft een eigen wedstrijd en is onderverdeeld categorieën. Om deel te kunnen nemen heb je een KNWU wedstrijdlicentie nodig.
Regionale wedstrijden
Dit is in regio Oost de Oostelijke jeugdcompetitie (OJC). Dit zijn laagdrempelige instapwedstrijden waarbij de jeugd wordt ingedeeld op uithoudingsvermogen, niet op leeftijd. Om deel te kunnen nemen heb je een KNWU basislidmaatschap nodig. Ben je lid geworden van de Adelaar, dan heb je al een KNWU basislidmaatschap gekregen. Voor de data ga naar wedstrijdkalender of http://www.ojc.nu/ of facebook pagina van OJC
Buitenlandse wedstrijden
Als je mee wilt doen aan een wedstrijd in het buitenland, moet je club daarvoor toestemming vragen aan de consul of de districts-jeugdcommissie. Meestal is dat een formaliteit, maar het komt ook voor dat het wordt geweigerd. Ook is het verstandig te onderzoeken met welk verzet je mag rijden in het buitenland.
In winter rijden we op de baan of in het bos. Meer daarover weten? Kijk bij trainingen.
Clubcompetitie
Voor jeugd organiseren we als jeugdcommissie een clubcompetitie die bestaat uit een tijdrit [twee keer per jaar] en clubwedstrijden [drie keer er jaar] in het buitengebied bij Beekbergen.
Wanneer er een tijdrit wordt verreden! Dan verzamelen we om 18.30 uur bij het clubhuis van AR & TV de Adelaar (Sportpark Orderbos 27, 7313 HN, Apeldoorn). Vanaf daar vertrekken we naar het startpunt van de tijdrit. Dit is aan de Soerenseweg (richting Hoog-Soeren, net na de kruising Jachtlaan/Soerenseweg).
Wanneer we clubwedstrijden rijden verzamelen we om 18.00 uur in Beekbergen op de hoek van de Kerkeveldweg en de Achterste Kerkweg.
Een licentie aanvagen?
Om deel te kunnen nemen aan de wedstrijden dien je eerst een licentie aan te vragen bij de KNWU. Ben je lid geworden van de Adelaar, dan heb je een KNWU basislidmaatschap gekregen met daarbij de inlogcode van ‘Mijn KNWU‘. Hiermee kom je in je eigen omgeving van de KNWU. Bij kopje licentie(s) kun je vervolgens met een aantal stappen (zoals gezondheidsvragen, pasfoto en incasso) de licentie aanvragen. Bekijk van te voren in welke categorie je komt te rijden. Tevens dien je zelf een transponder [My Laps] met een chip voor op je fiets aan te schaffen of te huren.
Meer informatie over licenties en transponder vind je op de site van de KNWU.
Clubkleding
Meer informatie over clubkleding kun je hier vinden. De meeste kleding gaat minimaal 2 wielerseizoenen mee. Het dragen van de clubkleding is tijdens wedstrijden verplicht! In het seizoen 2017-2018 is er voor iedereen nieuwe clubkleding van Bioracer deze is online te bestellen via een speciale webshop.
Nationale Kampioenschappen op de weg
Eén keer per jaar worden er Nationale Kampioenschappen (NK) op de weg gehouden. Omdat er veel meer jeugdrenners zijn dan er aan het NK mee kunnen doen, moet je jezelf daarvoor plaatsen. Dat kun je doen tijdens aangewezen districtswedstrijden die worden gehouden in de maanden maart, april en mei. Je kunt in die wedstrijden punten verdienen en er wordt eind mei een klassement gemaakt. Elk district krijgt een aantal plaatsen toegewezen, en die worden op basis van dit klassement ingevuld.
Als je mee mag doen aan het NK, krijg je van de KNWU een uitnodiging. Meisjes hebben een eigen Nationaal Kampioenschap op de weg.
Als je behoort tot categorie 1, 2, 3 of 4, en jHe krijgt pech tijdens het eerste gedeelte van je wedstrijd, dan mag je meedoen bij de volgende categorie of serie. Maar: je wordt dan niet in de uitslag opgenomen. Ook zul je wat eerder de wedstrijd moeten verlaten. Buiten mededinging meedoen, mag overigens niet bij nationale kampioenschappen.
Pech tijdens een wedstrijd?
Als je behoort tot categorie 5, 6 of 7 is het anders geregeld. Je mag dan van materiaal verwisselen. Je kunt een ander wiel in je fiets zetten, of desnoods een andere fiets nemen. Let er wel op of je nog steeds het goede verzet hebt! Als het parkoers korter is dan 2,5 km, hoef je zelfs geen haast te maken. Je mag dan een rondje overslaan en weer aansluiten bij de groep waarin je zat. Maar: dat mag weer niet tijdens de laatste 5 km en de laatste 5 ronden! Dan moet je snel verwisselen en direct verder rijden. Er zit echter een addertje onder het gras: de jury moet hebben gezien dat je pech hebt en de reparatie of het verwisselen moet gebeuren op een door de jury of organisatie aangewezen plaats. Het reglement zegt dat de pech door de jury moet zijn geconstateerd en erkend. Als de pech je eigen schuld is, bv. omdat moeren niet goed vastzaten, dan kan de jury weigeren je een ronde vergoeding te geven.
En als je valt? Dan geldt hetzelfde als bij materiaalpech. Natuurlijk moet het voor de jury duidelijk zijn dat je echt bent gevallen.
In de winter
In de winter worden er diverse wedstrijden op de baan georganiseerd (Future Series). Daarnaast wordt aan het begin van het baanseizoen de Jeugd Drie Daagse georganiseerd. Voor meer informatie kijk op de baankalender.
Met veldrijden kan je meedoen aan de regionale wedstrijden (GOW) en landelijke wedstrijden (KNWU). Eind januari vindt het NK veldrijden voor de jeugd plaats. Ook hier hebben meisjes hun eigen kampioenschap.